archive about

το flv με τρομάζει

Η αποτυχία των "μεγάλων" (Microsoft, Apple, Sony, κ.λ.) να καταφέρουν να εδραιώσουν ένα (ΑΝΟΙΧΤΟ) πρότυπο/format για την αναπαραγωγή video μας έχει φέρει σε ένα πολύ άσχημο σημείο: ο καλύτερος τρόπος να "ανεβάσεις" video στο Internet και να ελπίζεις ότι θα μπορούν να το δούν οι χρήστες σου χωρίς προβλήματα να είναι το flv, το format που χρησιμοποιεί το Flash. Τελικά (ακόμη και αν οι διάφορες υπηρεσίες επιτρέπουν να κάνει upload άλλα formats και αναλαμβάνουν αυτές την μετατροπή), το YouTube, το Google Video, το metacafe, όλοι, βασίζονται στο flash.

Πού μας οδηγεί όμως αυτό; Μας οδηγεί σε μία κατάσταση που η Adobe (η εταιρεία στην οποία ανοίκει το συγκεκριμένο λογισμικό) μπορεί να καθορίσει το μέλλον μίας συσκευής που θέλει να αναπαράγει και video. Μην βιαστείτε να πείτε ότι, σίγα, το flash παίζει σε Windows, OSX, Linux κ.λ. Η επόμενη συσκευή μπορεί να είναι ένα κινητό τηλέφωνο (σε κάποια νομίζω ότι παίζει) ή μία κονσόλα που συνδέεται στην TV, όπως το Wii (και εκεί νομίζω ότι παίζει).

Τί θα γίνει όμως αν για παράδειγμα η εταιρεία ανακοινώσει ότι η επόμενη έκδοση για των Χ πλατφόρμα (υπολογιστή, κινητού, pda, κονσόλας) θα αργήσει; Ή αν πει ότι δεν θα βγάλει την επόμενη έκδοση για την Υ πλατφόρμα;

Καθώς το on-line video γίνεται όλο και σημαντικότερο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς content είναι πολύ μεγάλο λάθος να αφήνουμε μία εταιρεία να έχει απόλυτο έλεγχο στο format του.

-- ήθελα μέρες να τα γράψω αυτά, αλλά με προκάλεσε το άρθρο του Χάρη (αν και δεν έχει άμεση σχέση...)