archive about

πρόσβαση στα πόθεν έσχες των βουλευτών (συνέχεια)

Έχουμε εξελίξεις στο θέμα της πρόσβασης στα πόθεν έσχες των Βουλευτών (και των συζύγων τους, βέβαια).

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής, πήρε την σκυτάλη και τηλεφώνησε στην Βουλή και έμαθε περισσότερα για το θέμα.

Ο ισχυρισμός της κας Τσάνα, δεν ήταν ακριβής (ότι ο νόμος δεν της επιτρέπει να δώσει τα στοιχεία αυτά σε πολίτες [1]). Η αλήθεια τελικά φαίνεται να είναι ότι (αντιγράφω από το blog του Παναγιώτη)

Η απαγόρευση δημοσιοποίησης των στοιχείων του "πόθεν έσχες", προκύπτει από μια εσωτερική απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων την οποία, μάλιστα, δεν μπορούμε να την διαβάσουμε διότι απλά δεν δημοσιοποιείται πουθενά πέρα από τα όργανα της Βουλής.

Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε αν ο κος Σιούφας (έχει όνομα ο Πρόεδρος και θα ζητήσει κάποια στιγμή τον σταυρό των ψηφοφόρων των...) θα αποφασίσει να βάλει τέλος στην αδιαφανή αυτή πρακτική, δημοσιοποιώντας τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των συζύγων τους στο site της Βουλής.

update: Αξίζει να διαβάσετε την ανάλυση του θέματος από τον e-lawyer: To βαθύ, θεσμικό κενό διαφάνειας στην Ελληνική Δημοκρατία.

update 2 Επικοινώνησε μαζί μου η κα Τσάνα, σχετικά με το [1]. ΟΚ, υπάρχει ένα θέμα ερμηνείας, στο αν ο νόμος ορίζει τι επιτρέπεται ή τί απαγορεύεται. Διαφωνώ, αλλά μέσα από αυτό το πρίσμα καταλαβαίνω ότι η φράσεις μου "είπε ψέματα" και "ανακρίβειες", είναι υπερβολικές και τις ανακαλώ. Ίσως όλο αυτό να είχε αποφευχθεί αν είχαν δώσει μία γραπτή και ολοκληρωμένη απάντηση τόσο σε εμένα όσο και σε όλους τους άλλους που ρώτησαν.


[1] Εδώ υπάρχει βέβαια ένα θέμα, ότι η κα Τσάνα μου είπε ψέματα, προσπαθώντας να με παραπλανήσει. Μου είπε "Όχι, [ο πολίτης] δεν τα παίρνει, γιατί είναι το νομοθετικό πλαίσιο έτσι. Και μελετάται να αλλάξει, ο Πρόεδρος έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα και από όλους να αλλάξει". Δεν ξέρω αν υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις για παρόμοιες συμπεριφορές, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου καλό δείγμα όταν η "προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών" λέει ανακρίβειες τους πολίτες.