archive about

ελληνικά fonts

Με αφορμή το άρθρο του Δημοσθένη, "Hellenic in the Ubuntu font", θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα των ελληνικών γραμματοσειρών. (είχα γράψει παλιότερα και εδώ). Είναι πολύ απλό: δεν υπάρχουν αρκετές καλές, ελεύθερες ελληνικές γραμματοσειρές -και λέγοντας ελεύθερες εννοώ, να μπορεί κάποιος να τις διανέμει και να τις χρησιμοποιεί ελεύθερα.

Φαντάζομαι ότι οι λύσεις είναι δύο: 1. Να "απελευθερωθούν" κάποιες από τις πολύ καλές εμπορικές γραμματοσειρές που έχουν φτιαχτεί από ελληνικές εταιρείες. 2. Να "συμπληρωθούν" (ή διορθωθούν) υπάρχουσες ελεύθερες γραμματοσειρές (όπως αυτές που διανέμονται με το ubuntu) από κάποιον καλό έλληνα σχεδιαστή γραμματοσειρών.

Αν υπάρχει κάποιος να κάνει ένα ή και τα δύο από τα παραπάνω εθελοντικά, ας το κάνει παρακαλώ! Θα κάνει ένα μεγάλο καλό σε πολλούς έλληνες χρήστες και πολλοί από εμάς θα τον ευγνωμονούμε για πάντα.

Αλλά κατανοώ ότι αυτή είναι μία δουλειά που συνήθως κοστίζει αρκετά. Θα μπορούσε ένας από τους έλληνες σχεδιαστές γραμματοσειρών να μας πει πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο; Γιατί δεν βλέπω τον λόγο να μην στήσουμε ένα project στο kickstarter.com για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειάζονται, ώστε να αποκτήσουμε όμορφα ελληνικά fonts στο desktop, τις εφαρμογές μας και (σύντομα;) τις σελίδες μας...