Καπιταλισμός και Ανοικτό Λογισμικό
Το post Θα Χρησιμοποιούσε ο Adam Smith το Linux; με προκάλεσε. Γιατί είναι ένα θέμα που νομίζω ότι είναι γενικά παρεξηγημένο. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το OSS (Open Source Software) ώς την αντίδραση στον γίγαντα του καπιταλισμού, την Microsoft, συνεπώς έχουμε για άλλη μία φορά την πάλη των τάξεων, ξεσηκώθηκε ο εργάτης και ζητάει να γκρεμίσει τον δυνάστη του.
Δεν συμφωνώ. Είμαι υποστηρικτής του μοντέλου της ελεύθερης αγοράς, είμαι φανατικός του OSS. Και πιστεύω ότι το OSS είναι συμβατό με την ελεύθερη οικονομία και την ελεύθερη αγορά.
Ο λόγος ύπαρξης του OSS έχει να κάνει με κάτι που η κοινωνία μας δεν έχει ξεκαθαρίσει. Μπορώ να έχω ιδιόκτητο ένα πνευματικό δημιούργημα; Πόσο ΔΙΚΟ ΜΟΥ είναι ένα τραγούδι, ένα θεώρημα, ένας αλγόριθμος, ένα πρόγραμμα από την στιγμή που γίνεται δημόσια γνωστό; Και αν είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ μπορώ να ορίσω πώς θα το χρησιμοποιούν οι άλλοι; Αν ρωτήσετε ένα δικηγόρο θα σας πει ότι αυτά είναι ξεκάθαρα, αν ρωτήσετε τυχαίους ανθρώπους στον δρόμο θα σας πουν ότι το να αντιγράψεις ένα τραγούδι ή ένα πρόγραμμα "δεν είναι κλοπή ακριβώς"...
Από την άλλη έχουμε μία κοινωνία που γίνεται "ηλεκτρονική". Και η κοινωνία θέλει να έχει έλεγχο σε αυτή την "ηλεκτρονική" της διάσταση. Η μορφή με την οποία σώζει τα κείμενά της, τις μουσικές της, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί γαι να τα δημοσιεύει και να τα επεξεργάζεται, όλα αυτά είναι πράγματα στα οποία μία κοινωνία πρέπει να έχει λόγο και πρόσβαση.
Νομίζω ότι τα αίτια για την ανάπτυξη του "ελεύθερου λογισμικού" βρίσκονται ακριβώς εκεί -στην ελευθερία. Στην ανάγκη του προγραμματιστή-δημιουργού να δημιουργεί χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Στην ανάγκη του απλού χρήστη να έχει ελεύθρη πρόσβαση στην πληροφορία και αυτή να μην εξαρτάται από το αν έδωσε τον φόρο του στην Χ μεγάλη εταιρεία. Από την ανάγκη οργανισμών όπως εταιρείες και κράτη να διαχειρίζονται και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που αρχίζουν να αποτελούν την ραχοκοκαλιά τους με όποιο τρόπο θέλουν, να τις κρύβουν όποτε θέλουν, να τις αποθηκεύουν όπως θέλουν να τις μοιράζονται με όποιον θέλουν. Επιτρέπει σε όλους να είναι δημιουργοί και όχι απλοί μεταπωλητές.
Το μοντέλο του ανοικτού λογισμικού δεν αντιτίθεται στην ελεύθερη αγορά. Αντίθετα, επιτρέπει σχεδόν στον καθένα να συμμετάσχει με ίσους όρους ή τουλάχιστον με πολύ καλύτερους. Είναι γεγονός ότι σε μία αγορά που επικρατεί το ανοικτό λογισμικό δεν θα δούμε μάλλον μία εταιρεία τόσο μεγάλη και τόσο πλούσια όσο η Microsoft. Αλλά μπορούμε να δούμε αρκετές μεγάλες και πετυχημένες εταιρείες και αρκετούς πολούσιους μετόχους και επιχειρηματίες -μάλλον λιγότερο πλούσιους από τον Bill Gates αλλά πολύ περισσότερους.
Ως οπαδός της ελεύθερης οικονομίας είμαι υπέρ του Ελεύθερου Λογισμικού.