Οργανώνοντας "ελεύθερα" ή "ανοικτά" projects
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το free.e.paper και το Τέλος του. Συγχωρήστε όλοι οι εμπλεκόμενοι την κριτική από κάποιον που είναι "απ' έξω" και μάλιστα την κάνει εκ των υστέρων, αλλά δεν έχω κακή διάθεση -αντίθετα ελπίζω κάποια από τα παρακάτω να βοηθήσουν σε αντίστοιχες προσπάθειες στο μελλόν.
Έχοντας συμμετοχή σε αντίστοιχες "ελεύθερες" και "ανοικτές" προσπάθειες παλιότερα, έχω καταλήξει ότι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αν δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο και κάποιος που να έχει την κοινή αποδοχή των άλλων ως "αρχηγός". Ο Ναυτίλος γράφει για "την επικράτηση των ηλιθίων", αλλά (χωρίς να αμφισβητώ την ύπαρξή τους) νομίζω ότι το πρόβλημα είναι οργανωτικό -πάρα πολλές απόψεις, πάρα πολλοί στόχοι, πάρα πολλές οπτικές γωνίες είναι αδύνατο να γενήσουν ΕΝΑ πράγμα...
Δείτε για παράδειγμα τα open source projects. Δεν ξέρω κανένα από αυτά που να ξεκίνησε "συλλογικά". Αντίθετα, ξεκίνησαν από ένα άτομο ή μία μικρή ομάδα και η "μαζική" συμμετοχή ήρθε μετά, σε ένα στάδιο που το project είχε μία σαφή υπόσταση, "ύφος" και "χαρακτηριστικά". Επίσης, οι αρχικοί ιδρυτές είχαν, έστω και defacto, ηγετικό ρόλο.
Νομίζω ότι αν έχετε σκοπό να ξαναπροσπαθήσετε η καλύτερη στρατηγική θα ήταν να ξεκινήσετε 2-3 ή όσοι τέλος πάντων γνωρίζετε ότι ταιριάζουν τα χνώτα σας και οι στόχοι σας και μετά όταν θα υπάρχει "κάτι" (ακόμη και αν δεν είναι στην μορφή που θα θέλατε, π.χ. ας είναι σε ηλεκτρονική μορφή, PDF και όχι τυπωμένο), τότε να ανοίξετε τις πόρτες και να καλέσετε όποιον θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί σας.
Θα περιμένω με ενδιαφέρον όποια νέα σας προσπάθεια, μην το βάλετε κάτω!