bloggers vs δημοσιογράφων
Προσπαθώ να καταλάβω, γιατί μπορεί να υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ bloggers και δημοσιογράφων; Δεν καταλαβαίνω, αλλά για να επιμένουν τόσοι, κάτι θα πρέπει να υπάρχει. Αν έπρεπε να υπάρχει κάποια αντιπαλότητα, θα έπρεπε να είναι μεταξύ bloggers και εκδοτών: η δημόσια γραφή δεν υποβαθμίζεται, αυτό που ίσως πληγεί είναι τα μέσα που είχαν την αποκλειστικότητα να την δημοσιεύουν.
Στο φτωχό μου μυαλό, τα social media (blogs, podcasts κ.λ.) είναι άλλη μία ευκαιρία για τους δημοσιογράφους. Δεν θέλεις να έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου να σου λέει τί να γράψεις και πότε, πόσες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις, πόσα λεπτά πρέπει να κρατήσει το ρεπορτάζ σου, ποιόν θα καλέσεις στην εκπομπή σου; Νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις καλύτερα; Ανοίγεις το blog σου, βάζεις διαφημίσεις και είσαι "αφεντικό του εαυτού σου" (και βλέπεις και αν είχες εσύ δίκαιο ή αυτοί που σου έκαναν κουμάντο). Σε άλλες χώρες γίνεται ήδη. Αργά ή γρήγορα θα γίνει και εδώ.
Λοιπόν; Δύο πιθανές εξηγήσεις μπορώ να δώσω. Η μία είναι η τεχνοφοβία. Η άλλη είναι ότι η "τέταρτη εξουσία" ως γνήσιος φορέας εξουσίας έχει το δικό της κατεστημένο, που βλέπει με μισό μάτι κάθε αλλαγή.
-- αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, η blog-οκρατία του j95.