τα "αξιόπιστα" ΜΜΕ
Οι εκλογές θα περάσουν και (ελπίζω) αργά ή γρήγορα θα ξαναμπούμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς μας. Ελπίζω να μπορέσουμε και να ξεπεράσουμε και τις πληγές που άφησαν οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού. Κάποια στιγμή λοιπόν θα αρχίσουμε να συζητάμε πάλι για τα media, τα social media και τα ΜΜΕ, τον ρόλο του Internet, των blogs κ.λ.
Σίγουρα θα ακουστεί και πάλι το επιχείρημα ότι "τα blogs είναι ερασιτεχνικά και αναξιόπιστα, ενώ στα ΜΜΕ δουλεύουν επαγγελματίες και υπάρχουν συντάκτες και αρχισυντάκτες και η πληροφορία φιλτράρεται και είναι επώνυμα και αξιόπιστα". Εγώ θα κρατήσω για εκείνη την συζήτηση το άρθρο του 30 ΜΕΡΕΣ, "Eπινοούνται εμπρηστές".
Προσοχή, δεν υπονοώ ότι δεν υπήρχαν εμπρηστές. Απλά στέκομαι στο γεγονός ότι τα κανάλια παρουσίαζαν πληροφορίες που όχι μόνο ήταν αδιασταύρωτες, αλλά σε μερικές φορές και κατασκευασμένες. Και βέβαια στο μέγιστο ατόπημα που φαίνεται να έκανε η ΕΡΤ, να "στήσει" ουσιαστικά (γιατί "στήσιμο" είναι όταν δείχνεις μόνο ένα μέρος της εικόνας με σκοπό να βγάλουν οι τηλεθεατές άλλο συμπέρασμα από αυτό που θα έβγαζαν αν την έβλεπαν όλη) μία είδηση -και μάλιστα είδηση με μεγάλη πολιτική και εθνική σημασία.
Θα ήθελα πολύ να δω αν τα ΜΜΕ θα υπερασπιστούν την αξιοπιστία που ευαγγελίζονται ότι έχουν. Θα μηνύσουν όσους βγήκαν στα παράθυρα και έλεγαν ψέματα; Θα κινηθούν διαδικασίες απόλυσης (και γιατί όχι ποινικές) εναντίον όσων έκαναν ρεπορτάζ που παραπληροφορούν τόσο στα ιδιωτικά κανάλια όσο και στην κρατική τηλεόραση; Πού είναι το ΕΣΡ που υποτίθεται ότι θα επιτηρεί και το διαδίκτυο να επιβάλει κυρώσεις;