παίζοντας με το amazon ec2
Έπαιξα λίγο με το amazon ec2. Εντυπωσιακό και θα με έψηνε η ιδέα να μεταφέρω εκεί τον "server" μου (ένα vps) σε αυτό[1]. Το κόστος υπολογίζω ότι θα μου έβγαινε γύρω στα $100/μήνα, σε σχέση με τα $60/μήνα που πληρώνω τώρα, αλλά θα είχα πολύ καλύτερο virtual μηχάνημα και πιο αξιόπιστη υποδομή. Το βασικό μου πρόβλημα όμως είναι ότι όταν "σβήσει" (shutdown, reboot) το μηχάνημα, όλα τα data εξαφανίζονται και αρχίζεις πάλι με ένα "καθαρό" installation (ή έστω με το δικό σου custom image). Δεν υπάρχει τρόπος π.χ. να κάνεις mount ένα filesystem από το S3 στο οποίο να σώζεις τα data. Η μόνη λύση είναι backup στο S3, αλλά, OK, δεν είναι το ίδιο.
Από την άλλη, θα μου πεις, ένα hosting environment δεν το κάνεις reboot εκτός και αν υπάρχει hardware failure και "κολλήσει" -κάτι που δείχνει πραγματικά απίθανο στο ec2. Αλλά και πάλι, δεν αισθάνομαι άνετα με την ιδέα.
Βέβαια, όποιος παρέχει hosting services σε τρίτους, αξίζει να εξετάσει την περίπτωση, μπορεί να τον βοηθήσει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος στους πελάτες του. Το ίδιο και όποιος σκοπεύει να παρουσιάσει μία web based υπηρεσία που θεωρεί ότι θα έχει μεγάλη κίνηση και ίσως να μεγαλώσει πολύ γρήγορα.
Για αυτό που είναι σίγουρα ιδανικό το ec2, είναι αν κάνεις πράγματα που απαιτούν ώρες number crunching ή compiling ή κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείς ένα image με το περιβάλλον που χρησιμοποιείς συνήθως (π.χ. τα compilation tools) και όταν χρειάζεται να κάνεις rebuild όλο το project, σηκώνεις ένα "extra large instance" [2] και κάνεις την δουλειά σου, με $0.80/ώρα, όταν τελειώσεις το σβήνεις και τελείωσες. Αν μάλιστα θέλεις π.χ. να κάνεις compile και για διαφορετικές πλατφόρμες ή με διαφορετικά options, σηκώνεις και άλλα παρόμοια instances και κάνεις την δουλειά σου παράλληλα. Εργασίες που θα χρειαζόντουσαν πολλές ώρες ή PC μερικών χιλιάδων ευρώ, γίνονται γρήγορα και με αστείο κόστος.
-- [1] η όλη διαδικασία δεν είναι δύσκολη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται στον "απλό χρήστη". Η πρώτη φορά, ακολουθώντας τις οδηγίες του Amazon βήμα-βήμα, θα απαιτήσει 1-2 ώρες από ένα τυπικό admin και αρκετό command line, εξοικείωση με ssh κ.λ. για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δεύτερη σημαντικά λιγότερο χρόνο και φαντάζομαι ότι από ένα σημείο και μετά το να "σηκώσεις" ένα νέο instance μπορεί να είναι υπόθεση 1-2 λεπτών. [2] "extra large instance" = virtual machine με 15 GB of memory, 8 EC2 Compute Units (4 virtual cores with 2 EC2 Compute Units each), 1690 GB of instance storage, 64-bit platform