archive about

αμερικανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι οι bloggers δεν ευθύνονται για τα σχόλια

Μου το θύμισε jim_hellas. Μία απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου (Νοέμβριος 2006) που αποφάνθηκε ότι οι bloggers δεν ευθύνονται για δυσφημιστικά σχόλια. Προφανώς η απόφαση αφορά τις ΗΠΑ, αλλά αξίζει να δούμε την λογική της.

Ξεκίνησε όταν μία γυναίκα δημοσίευσε στο blog της δυσφημιστικά άρθρα για δύο γιατρούς που σε απάντηση της έκαναν μήνυση. Το δικαστήριο αποφάσισε λοιπόν ότι μόνο αυτός που έχει γράψει κάτι (ο blogger το άρθρο, ο επισκέπτης το σχόλιο) είναι υπεύθυνος και ότι η εύθυνη αυτή δεν "μεταβιβάζεται" πιο πάνω σε κάποιον άλλο που θεωρητικά θα μπορούσε να "ελέγξει".

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλές μεγάλες εταιρίες στήριξαν την απόφαση αυτή, παρόλο που (για πολλούς από εμάς) το λογικό θα ήταν ότι ο blogger που φιλοξενεί σχόλια έχει ευθύνη για αυτά. Η λογική του δικαστήριου ήταν όμως ότι αν δεχθούμε ότι η ευθύνη μεταβιβάζεται και με δεδομένο ότι όλα στο internet "φιλοξενούνται" με κάποιο τρόπο κάπου, θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει ευθύνες όχι μόνο από τον blogger, αλλά και από την εταιρεία όπου φιλοξενεί το blog του και από τον ISP του όπου ίσως γίνεται το hosting κ.λ. (ή τον aggregator ή την υπηρεσία που "μαζεύει" σχόλια και posts κ.ο.κ)

Κάτι τέτοιο θα έκανε εύκολους στόχους όλες τις μεγάλες εταιρείες που φιλοξενούν υπηρεσίες στο internet όπως την Google ή την Amazon. Θα μπορούσε για παράδειγμα κάποιος να πει ότι το blogspot.com έχει ευθύνη για το blog που φιλοξενεί δυσφημιστικά σχόλια.

Στο κάτω κάτω, γιατί να μην ζητήσει κάποιος το IP και την ταυτότητα του σχολιαστή και να ζητήσει του blogger;

Μου αρέσει ο συλλογισμός -ένα δικαστήριο που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του και ότι οι αποφάσεις του δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται πολίτες και επιχειρήσεις.

Μεταφράζω την δήλωση της δικαστή Carol A. Corrigan: (διορθώστε με αν κάνω λάθος στους νομικούς όρους)

"Η προοπτική μίας καθολικής ασυλίας για όλους όσους διασπείρουν σκόπιμα δυσφημιστικές δηλώσεις στο internet έχει ανησυχητικές επιπτώσεις. Παρόλα αυτά, η νομοθετημένη ασυλία προστατεύει την ελευθερία του λόγου στο internet και ενθαρρύνει την αυτορύθμιση, όπως το Σύνταγμα προβλέπει."