το Ανοικτό Λογισμικό ως πολιτική διαδικασία (;)
(ακολουθεί ιδέα που χρειάζεται ανάπτυξη)
Οι περισσότεροι προγραμματιστές και χρήστες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη ανοικτού λογισμικού (Open Source Software) κατέχουν, έστω και ασυνείδητα, μία μοναδική εμπειρία και γνώση. Σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία αυτή έχει γίνει κτήμα και όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό που ονομάζουμε "συμμετοχικά μέσα", social media. Είναι η εμπειρία της συμμετοχής και η αξία που προκύπτει από την δυνατότητα να συμμετέχει κάποιος ελεύθερα σε ένα εγχείρημα.
Στέκομαι όμως στο Ανοικτό Λογισμικό και όχι στα social media διότι η ανάπτυξη λογισμικού έχει ένα αυξημένο βαθμό πολυπλοκότητας που δεν συναντάμε συχνά στα social media. Οι εκατομμύρια γραμμές κώδικα που συνθέτουν το Linux, το Apache, το GNOME κ.λ. χρειάζεται να είναι σε απόλυτη αρμονία, αλλιώς έχουμε ένα προϊόν ασταθές, δύσχρηστο, αναποτελεσματικό.
Υπάρχουν κυρίως δύο μοντέλα για την ανάπτυξη λογισμικού. Οι μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft ακολουθούν ένα αυστηρά ιεραρχικό μοντέλο και το Ανοικτό Λογισμικό ακολουθεί διάφορες παραλλαγές ενός πιο χαοτικού, αλλά και συμμετοχικού μοντέλου. Μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις των διαφορών μεταξύ των δύο μοντέλων είναι το κείμενο του Eric S. Raymond, The Cathedral and Bazaar -υπάρχει και η μετάφραση στα ελληνικά, Ο Καθεδρικός και το Παζάρι.
Διαβάστε το Cathedral and Bazaar. Αν δεν είσαστε προγραμματιστές και σας φαίνεται βαρετό, απλά αντικαταστήστε τις λέξεις, όπως θα διαβάζετε: αντί για "χρήστης" βάλτε "πολίτης", αντί για "λογισμικό" διαβάστε "νόμους", "διαγωνισμούς" ή "δημόσια έγγραφα", αντί για "bug" διαβάστε "παραθυράκια" ή "διαφθορά".
Αυτή είναι άλλωστε και η ιδέα που λέω στην αρχή ότι χρειάζεται ανάπτυξη. Πώς θα μεταφραζόντουσαν οι διάφορες αρχές του "Cathedral and Bazaar" (και γενικότερα του Ανοικτού Λογισμικού) σε πολιτική διαδικασία; Ορίστε ένα παραδείγμα
"έχοντας αρκετά μάτια, οποιαδήποτε διαφθορά θα αποκαλυφθεί" (given enough eyeballs all bugs are shallow)
Πριν μου το πείτε: ξέρω ότι δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά από το ένα στο άλλο. Για παράδειγμα το λεγόμενο "fork" (σχίσμα;) όπου κάποιος αποφασίζει ότι θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα Ανοικτού Κώδικα με τον δικό του τρόπο, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είχε νόημα σε νόμους. Αλλά, υπάρχουν αρκετές δοκιμασμένες ιδέες και μία φιλοσοφία που πιστεύω ότι θα άξιζε να εξετάσουμε.
Δείτε το ως τροφή για σκέψη. Φαντάζομαι ότι κάποιος, κάπου έχει γράψει σχετικά με πολύ πιο εμπεριστατωμένο τρόπο.