προτάσεις για τις πυρκαγιές
Νομίζω ότι δεν υπάρχει blogger που να μην έχει αναφερθεί έστω και μία φορά στις φωτιές. Και λογικό, όταν βλέπεις να καίγεται το σπίτι σου ή το σπίτι του διπλανού (έστω και μεταφορικά), για τί θα γράψεις; Πολλές φορές, μέσα στην φόρτιση, καταφεύγουμε σε υπερβολές, σχετικά με το ποιος φταίει.
Νομίζω ότι αν δούμε λίγο ψύχραιμα το θέμα θα καταλήξουμε ότι οι φωτιές στα δάση είναι κάτι αναπόφευκτο. Ναι, μπορεί η αστυνομία να γίνει ίσως πιο αποτελεσματική και αυτό να δρα αποτρεπτικά. Αλλά είδαμε και πέρυσι ότι μερικές από τις μεγαλύτερες φωτιές ξέσπασαν από αμέλεια.
Αν οι φωτιές είναι αναπόφευκτες, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Νομίζω ότι μπορούμε.
Η μία κατεύθυνση είναι η πρόληψη. Παίρνουμε όλα τα μέτρα που μπορούμε; Υπάρχουν οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει; Υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί; Έχουν καθαριστεί τα επικίνδυνα σημεία; Υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης; Παρατηρητήρια; Με αυτή την λογική πρότεινα να φέρουμε μπροστά στις ευθύνες τους όσους έχουν την ευθύνη για αυτά.
Μία άλλη κατεύθυνση είναι να κάνουμε ασύμφορη και δύσκολη την αξιοποίηση των καμμένων. Σε μία ιδανική κοινωνία αυτός θα ήταν ο ρόλος υπηρεσιών όπως η πολεοδομία. Επειδή όμως ξέρουμε ότι τελικά αυτό δεν αποδίδει, ο Νίκος προτείνει κάτι άλλο, διαφάνεια και πρόσβαση στην πληροφορία:
Να απαιτήσουμε μια ρύθμιση που θα κάνει τη δημοσίευση των οικοδομικών αδειών, και των αγοραπωλησιών γης, δημόσια κι υποχρεωτικά αναρτήσιμη στο ίντερνετ, με στοιχεία κάθε φορά για το οικοδομήσιμο οικόπεδο, και τους ιδιοκτήτες, χωρίς όμως οικονομικές αξίες.Η πρόταση του Νίκου, έρχεται ως φυσικό συμπλήρωμα του αιτήματος που έχει διατυπώσει ο Τήλαφος, το να υπάρχουν οι γεωγραφικές συντεταγμένες των αναδασωτέων εκτάσεων εύκολα διαθέσιμες στο κοινό.
Νομίζω ότι όλα αυτά μαζί θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για μέτρα που θα αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα.