netbooks
Το OLPC άνοιξε μία νέα αγορά στον χώρο των "υπέρ ελαφριών, μικρών laptop". Στην προσπάθειά τους να το ανταγωνιστούν διάφορες εταιρείες, παρουσίασαν μικρά laptop, χωρίς σκληρό δίσκο και σχετικά μικρές δυνατότητες (σχετικά αργούς επεξεργαστές, μικρή οθόνη κ.λ.).
[caption id="attachment_3687" align="alignleft" width="207" caption="eeePC on MacBook Pro 15', photo by sparktography"][/caption] Τον δρόμο άνοιξε η ASUS, με το eeePC. Το 3ήμερο που μας πέρασε, ήμασταν με την Ελίνα στις Κονίστρες, ένα χωριό κοντά στην Κύμη. Ενώ είχα πάρει μαζί μου το MacBook Pro, βρεθήκαμε να έχουμε και ένα eeePC 4G/surf, από το οποίο έμεινα κατενθουσιασμένος! Το laptop το είχα μαζί μου κυρίως για να μπορέσω να μπω στο internet, να διαβάσω και να απαντήσω σε emails κ.λ. Δεν το άνοιξα ούτε μία φορά αφού το μικρούλι eeePC ήταν πολύ πιο βολικό για τέτοια "πρόχειρη" χρήση. Κάνει boot πολύ πιο γρήγορα, είναι πολύ ελαφρύ και βολικό. (Βέβαια, όλα αυτά είχαν νόημα διότι υπήρχε ένας ηλιότοπος στην περιοχή οπότε είχαμε δωρεάν wifi!)
Πραγματικά, το eeePC, με τις μικρές διαστάσεις του και το βάρος του που δεν ξεπερνάει το 1 κιλό) είναι το ιδανικό laptop για ταξίδι, αν ξέρεις ότι θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στο internet εκεί που θα βρίσκεσαι. Η οθόνη του, με 800x480 ανάλυση, δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για να δουλέψει κανείς επί ώρες. Από την άλλη, μπορείς άνετα να διαβάσεις emails, να απαντήσεις, να ανεβάσεις φωτογραφίες στο flickr (έχει και υποδοχή για SD ram, οπότε βάζεις την μνήμη της φωτογραφικής), ή να αναεβάσεις ένα video στό youtube και βέβαια να χρησιμοποιήσεις twitter, facebook κ.λ.
Τα πιο πρόσφατα μοντέλα, όπως τα eeePC 901 ή 1000, έχουν μεγαλύτερη οθόνη και μπορούν να φιλοξενήσουν και σκληρό δίσκο. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ο σκληρός (υποψιάζομαι ότι θα καταναλώνει γρηγορότερα την μπαταρία και θα ζεσταίνεται περισσότερο) και στο κάτω-κάτω μπορεί κανείς να έχει ένα εξωτερικό USB δίσκο με ό,τι θα χρειαζόταν (video/audio κ.λ.) που να τον συνδέει κατά περίπτωση. Άσε που για ένα μηχάνημα που κουβαλάει κανείς παντού, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να το "χάσει", η έλλειψη σκληρού δίσκου με πολλά προσωπικά δεδομένα μπορεί να είναι και θετικό.
Από την άλλη, τόσο το HP 2133 mini-note της HP, όσο και το ideapad S10 δείχνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής και μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης.
[caption id="attachment_3690" width="273" caption="lenovo ideapad S10, photo by laptopmag.com"][/caption][caption id="attachment_3691" align="alignnone" width="294" caption="hp 2133 mini-note, photo by notebookreview.com"][/caption]
Θα περιμένω να βγεί το lenovo S10 στην αγορά και θα ήθελα να δοκιμάσω να δω αν θα μπορούσα να το μετατρέψω σε κύριο μηχάνημά μου -και ας έχω στο σπίτι κάποιο άλλο μηχάνημα για video editing και πιο απαιτητικές εργασίες.
Θα ήταν και μία ευκαιρία να ξαναγυρίσω σε linux desktop για βασικό περιβάλλον εργασίας. Αλλά αν είσαστε κολλημένοι με το OS X, δείτε το παρακάτω video. Μην μου πείτε για MacBook Air, αυτά τα μηχανάκια είναι πολύ πιο φθηνά (με τιμές που ξεκινάνε από $400, όταν το Air ξεκινάει από $1800) και έχουν και ethernet port και κανονικά USB ports.