Google Chrome
Χθές η Google ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο browser, τον δικό της browser, που ακούει στο όνομα Google Chrome. Η ανακοίνωση συνοδεύονταν και από ένα comic που δίνει αρκετές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του.
Το Google Chrome είναι βασισμένο στο open source rendering engine που ονομάζεται WebKit[1][2], αλλά θα χρησιμοποιεί το δικό του Javascript engine, το V8, που είναι από ό,τι κατάλαβα ένας JIT (just in time) compiler και όχι ένας interpreter.
Ο νέος browser θα έχει αρκετές καινοτομίες, αλλά αυτά θα τα διαβάσετε αλλού. Εγώ θα ήθελα να σταθώ στην εντύπωση που μου έδωσαν και μερικές σκέψεις.
Καταρχήν, η γλώσσα και η περιγραφή των χαρακτηριστικών του Google Chrome μου θύμισαν περιγραφή λειτουργικού συστήματος. Processes, sandboxing, process isolation, security, access permissions κ.λ. Πολλά από αυτά δεν αναφέρονται με αυτές τις λέξεις, περιγράφουν όμως ακριβώς αυτές τις έννοιες. Όχι, δεν είναι το "google OS" -έτσι κι αλλιώς, αυτός ο όρος είναι τόσ γενικός που έχει αξία μόνο για PR και marketing. Αλλά αν πρέπει να μιλήσουμε για Web OS ή Google OS, τότε το Google Chrome είναι η πρόταση της Google για το γραφικό interface, το GUI, σε αυτό το περιβάλλον -αν θέλετε τόσο πολύ, πείτε το "λειτουργικό σύστημα".
Δεύτερον, έχω την εντύπωση ότι το Google Chrome θα εισάγει νέες λειτουργίες (ίσως με την χρήση κάποιων microformats ή άλλων mark-up) στις σελίδες. Αναφέρεται η δυνατότητα να αναγνωρίζει μόνο του το search box μίας σελίδας και να το "θυμάται", μετατρέποντας το κάθε site σε ένα μικρό search engine. Αν και αυτό μπορεί βέβαια να γίνει με κάποιους αυτόματους τρόπους, φαντάζομαι ότι η Google θα περιγράψει και κάποιο ειδικό mark up ώστε η ίδια η σελίδα να "δηλώνει" τις λεπτομέρειες του search box της -και αν ισχύει αυτό ίσως να υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα στο μέλλον. Δεν είναι κάτι κακό, καλό είναι, απλά το επισημαίνω.
Υπάρχουν διάφορα θέματα για τα οποία θα μπορούσα να γράψω, όπως η ενσωμάτωση του Google Safe Browsing και τα θετικά, αλλά και αρνητικά που μπορεί να έχει μία τέτοια λειτουργία ή την σημασία που έχει η μετατροπή (στα μάτια του χρήστη) ενός web app σε desktop app με την χρήση των chromeless windows και τα google gears. Και βέβαια, τα defaults! Ποιά θα είναι τα default settings που θα έχει ο browser; Είναι γνωστό ότι τα defaults (από bookmarks και search engine, μέχρι privacy settings) καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις και την συμπεριφορά του χρήστη.
Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στο mozilla/firefox. Από τα 66.8 εκατομμύρια δολάρια που είχε έσοδα το mozilla το 2006, το 85% προέρχονταν από την συνεργασία του με την Google. Αυτά τα έσοδα φαντάζομαι ότι θα συρρικνωθούν σε βάθος χρόνου. Και σίγουρα η ύπαρξη του Google Chrome θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στον Firefox. Παρόλα αυτά, η Google έκλεισε πριν από λίγες μέρες συμφωνία με το Mozilla για άλλα 3 χρόνια συνεργασίας. Γιατί; Δεν ξέρω. Ίσως γιατί δεν θα ήθελε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στην Microsoft, να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στους (σημαντικούς από άποψη opinion leadership) χρήστες του firefox. Ίσως γιατί εκτιμά ότι θα χρειαστεί 1-2 χρόνια για να καθιερώσει τον Google Chrome. Ή ίσως γιατί είναι καλοί άνθρωποι και όπως λένε "η Google ζει στον κόσμο του Internet και κερδίζει με το να είναι ένας καλύτερος κόσμος". Ίσως πάλι να είναι απλά ένα μικρό ποσό (για τα δεδομένα της Google) που δέχεται να πληρώσει για να μην φανεί σαν "άλλη Microsoft", που ισοπεδώνει τα πάντα εξαφανίζοντας τους "μικρούς", στους opinion leaders του χώρου της τεχνολογίας.
Όπως και να έχει, η παρουσίαση του Google Chrome θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους μας -χρήστες, developers, designers, start ups. Αν το αποτέλεσμα τελικά θα είναι θετικό ή αρνητικό θα δείξει.
[1] Αν και πολλοί ταυτίζουν το WebKit με το Safari και την Apple, η αλήθεια είναι ότι το WebKit είνα απλά ένα fork του KHTML που αναπτύχθηκε για το Qt και το KDE.
[2] Τα open source html rendering engines (mozilla gecko, WebKit) αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης σχετικά με την οικονομική αξία του Open Source Software. Είμαι βέβαιος ότι η πρόσφατη ιστορία του Web, αλλά και του desktop, θα ήταν τελείως διαφορετική αν δεν υπήρχαν. Ωραίο θέμα για πτυχιακή.