archive about

Μερικά συμπεράσματα από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Δεν είμαι καλός στο να μεταφέρω συζητήσεις με λεπτομέρειες και είμαι πολύ κακός με τα ονόματα. Μου είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να σας αναφέρω τί ακριβώς συζητήθηκε και τί ακριβώς είπε ο κάθε ομιλητής στις συζητήσει που έγιναν κατά την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες.

Μπορώ όμως να σας πω τί αποκόμισα εγώ από αυτές.

Την Δευτέρα λοιπόν, μετά από μία μικρή (θα έλεγα κοντά στην μία ώρα) εισαγωγή που μας έγινε, σχετικά με τα όργανα της Ε.Ε. και τον τρόπο λειτουργίας τους, παρακολουθήσαμε συζήτηση με θέμα "Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων του καταναλωτή στην Ε.Ε. στην εποχή του Ίντερνετ". Η συζήτηση διακόπηκε για λίγο, για να παρακολουθήσουμε μέρος της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελευθεριών Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την προστασία των καταναλωτών και συνεχίστηκε μετά. Όλα αυτά ξεκίνησαν στις 11:30 το πρωί και τελείωσαν κατά τις 19:00 το βράδυ.

Τα δικά μου συμπεράσματα από την συζήτηση:

1) Το Data Retention έχει βαθιά επίδραση σε οτιδήποτε σχετίζεται με ιδιωτικότητα, προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα. Σύμφωνα με την Οδηγία 2006/24/EC, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν υποχρέωση να κρατούν για διάστημα μεταξύ 6 και 24 μήνες στοιχεία για τους χρήστες τους (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες εδώ, το σχετικό άρθρο στην Wikipedia έχει αρκετές πληροφορίες).

2) Το Data Retention έχει αυτόματα μετατρέψει το IP address σε προσωπικό δεδομένο, αφού οι ISPs κρατούν τα στοιχεία που μπορούν να συνδέσουν ένα IP σε μία δεδομένη χρονική στιγμή με ένα πελάτη τους.

3) Το 2) έχει πολλές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα ότι τα διάφορα προγράμματα που φυλάνε δεδομένα για δικούς τους λόγους (από web servers και mail servers μέχρι firewalls και routers) ξαφνικά πρέπει να χειρίζονται τα δεδομένα αυτά με πολύ μεγαλύτερη προσοχή.

4) Ένα σημείο στο οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση είναι η πρόθεση να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση κάθε οργανισμού (αν κατάλαβα σωστά) που φυλάει προσωπικά δεδομένα, να ενημερώνει τους χρήστες για κάθε διαρροή προσωπικών δεδομένων τους. Ακούγεται λογικό, από την άλλη υπάρχουν πρακτικά ζητήματα για την υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου. (Και σκεφτείτε ότι προσωπικά δεδομένα θα θεωρούνται πιθανότατα τα IP, σύμφωνα με το 2)

Ήταν η πρώτη φορά που είδα το Data Retention κάτω από αυτό το πρίσμα. Καταλαβαίνω την ανάγκη για την ύπαρξή του, από την άλλη, μοιάζει "αφύσικο" στον κόσμο του Internet και δημιουργεί επιπλοκές που δεν θα είχα σκεφτεί ποτέ.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η χρήση των δεδομένων που φυλάσσονται σύμφωνα με το Data Retention. Εδώ παρατηρούμε ότι τα μέλη κράτη αποκτούν συχνά πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που επικαλείται το DR. Για παράδειγμα, ενώ η λογική του Data Retention είναι ότι δεχόμαστε να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις σε θέματα ιδιωτικότητας με σκοπό να αντιμετωπιστούν μεγάλες απειλές για την κοινωνία, όπως η τρομοκρατία, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να εντοπίσουν λαθρομετανάστες ή φοροφυγάδες -λόγους για τους οποίους δεν θα δεχόμασταν να περιορίζεται η ιδιωτικότητα.

Φαντάζομαι ότι και άλλοι bloggers θα γράψουν τις εντυπώσεις τους, ο καθένας από την δική του οπτική γωνία. Μέχρι τώρα έχω διαβάσει: - Διαδίκτυο και προσωπικά δεδομένα: beyond anonymity in the blogosphere στο G700, - 50 Ελληνες Bloggers στις Βρυξέλλες - ΓΥΡΙΣΑΜΕ! στο neolaia.gr - Βρυξέλλες στα γρήγορα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο pestaola.gr

Να προσθέσω ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως λέει και ο Νίκος, η συμμετοχή των bloggers ήταν εντυπωσιακή με πολλές και ουσιαστικές τοποθετήσεις και ερωτήματα.

UPDATE #1: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: H συζήτηση στην Επιτροπή Ελευθεριών για την Οδηγία e-privacy, στον e-lawyer. UPDATE #2: if you have nothing to hide..., στο adeligia.net UPDATE #3: Ρεπορτάζ για το ταξίδι στις Βρυξέλλες, στον tsimitaki UPDATE #4: επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τον Αθήναιο. UPDATE #5: Οι Έλληνες bloggers στις Βρυξέλλες, από το nylon.gr UPDATE #6: Όταν η παραπληροφόρηση χτυπάει... κόκκινο. στο proxeirotetradio. UPDATE #7: αν ένας καλεσμένος (στις Βρυξέλλες) πέσει στο δάσος... από τον trianta, Μερικές σκόρπιες σκέψεις από τις Βρυξέλλες, από την magica UPDATE #8: Εν τάχει για τις Βρυξέλλες από τον arkoudo και συνεντεύξεις Λαμπρινίδη-Ματσούκα (δείτε και μέρος 2ο) και arkoudos-vrypan (μέρος 2ο) στην εκπομπή "Ψηφιακή Ελλάδα". UPDATE #9: Επίσκεψη στις Βρυξέλες: ένα πλαίσιο αναφοράς, από τον nikan.