προσλαμβάνοντας κάποιον "internet literate"
Το ερώτημα μου ήρθε από μία φίλη που εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία. "Θέλουμε κάποιον που εκτός όλων των άλλων τυπικών προσόντων για την θέση, να είναι εξοικειωμένος με το internet". Αν ήμασταν στο 2000 θα αρκούσαν 1-2 ερωτήσεις του είδους "έχετε/χρησιμοποιείτε email". Τώρα τί θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε;
Της έγραψα μερικές ερωτήσεις. Δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση. Αλλά αν ένας υποψήφιος μπορεί να τις συζητήσει ή να έχει άποψη για αυτές, τότε είναι σε καλό δρόμο (είπαμε, δεν ψάχνουμε για guru του web2.0, αλλά για κάποιον που δεν έχει μείνει στην εποχή που internet=outlook+in.gr)
- ποιον browser χρησιμοποιείτε και γιατί;
- έχετε κατεβάσει ποτέ μουσική από το internet; με ποιο πρόγραμμα;
- αγοράζετε βιβλία από κάποια on-line υπηρεσία; από ποια; γιατί όχι;
- γνωρίζετε το facebook; τί σας ενοχλεί περισσσότερο σε αυτό;
- αναφέρετε 2 blogs που διαβάζετε
- έχετε χρησιμοποιήσει κάποια υπηρεσία όπως το google maps; Με ποια ευκαιρία; Προτιμάτε κάποια άλλη αντίστοιχη;
- πώς/πού θα ψάχνατε να βρείτε μία φωτογραφία ενός αντικειμένου (π.χ. ενός παλιού τηλεφώνου);
- πώς/πού θα ψάχνατε για το video clip ενός αγαπημένου σας τραγουδιού;
Επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Δεν έχει σημασία αν θα ψάξει στο flickr ή στο google image search ή κάπου αλλού. Δεν έχει σημασία να προτιμά IE ή Firefox. Ας απαντήσει "IE γιατί και τον FF που δοκίμασα δεν έχει μεγάλη διαφορά". Ο σκοπός των ερωτήσεων είναι να δεις αν κάποιος ξέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2 browsers, αν θα πάει στο youtube να ψάξει για video (ή μήπως στο iTunes Store ή μήπως στο google video;), αν έχει χρησιμοποιήσει τις σχετικές υπηρεσίες κ.λ. Από την άλλη, αν σε κοιτάει προσπαθώντας να καταλάβει τί είναι αυτά τα πράγματα... άστο.
Πώς σας φαίνονται;