η "αποτυχία" του Jaiku μπορεί να είναι καλή είδηση
[caption id="attachment_4359" align="alignleft" width="94" caption="Jaiku"][/caption]Το Jaiku είναι μία ανταγωνιστική υπηρεσία του Twitter. Πολλοί θα έλεγαν ότι τα χαρακτηριστικά της είναι πολύ καλύτερα από το twitter: geo-tagging, threaded conversations, κ.λ. Αρχικά αναπτύχθηκε από μία μικρή Φιλανδική εταιρεία, την οποία αγόρασε η Google στα τέλη του 2007. Το project φαίνεται ότι κάπου κόλλησε στα γρανάζια του γίγαντα και τελικά έμεινε πολύ πίσω από το twitter.
Πριν από λίγες μέρες, η Google ανακοίνωσε κάτι που πολλοί αντιλήφθηκαν ως το τέλος του Jaiku: ότι θα διαθέσει τον κώδικά του κάτω από κάποιο Open Source license. Θεωρώ ότι αν και αυτό δείχνει μάλλον πως το project δεν θεωρείται πια από την Google σημαντικό, από την άλλη, η απόφασή της μπορεί να έχει δύο πολύ σημαντικά κέρδη και τελικά το Jaiku να πάρει τα πάνω του -με άλλη μορφή όμως.
-
Το Jaiku θα είναι από όσο γνωρίζω το πρώτο "μεγάλο" project που έχει αναπτυχθεί από developers της Google και τρέχει σε AppEngine. Όπως έχω γράψει και άλλες φορές, το AppEngine είναι ένα αρκετά διαφορετικό περιβάλλον, με πολλές ιδιομορφίες. Το να έχουμε στην διάθεσή μας κώδικα που έχει γραφτεί μέσα στην Google, σίγουρα θα επιτρέψει σε developers να εκμεταλλευτούν καλύτερα το περιβάλλον αυτό, να δουν best practices και λύσεις σε διάφορα δύσκολα προβλήματα.
-
Η ευκολία να εγκαταστήσει κάποιος το Jaiku σε ένα περιβάλλον Google Apps for Domains, δηλαδή μόνο για το δικό του domain, μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι οργανισμοί: καθώς οι χρήστες εξοικειώνονται με το microblogging και το twitter, ζητούν μία τέτοια υπηρεσία που θα τρέχει σε ένα προστατευμένο εταιρικό περιβάλλον και θα είναι κλειστή στους έξω. Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται διάφορες εμπορικές λύσεις, αλλά αισθάνομαι ότι το Jaiku σε Apps for Domains θα είναι η καλύτερη λύση για πολλές εταιρείες.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, να δούμε το jaiku να αναβιώνει μέσα από τις στάχτες του. Προσωπικά, δεν θα αποκλείσω την περίπτωση να έχει την τύχη του mozilla (τότε Netscape Navigator) που από νεκρό project έφτασε να είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όταν έγινε Open Source.