social media, πολίτες και δημόσιος λόγος
Το σκέφτομαι εδώ και καιρό, αλλά μου το θύμισε ο @asteris με ένα twitt του.
Η σκέψη είναι η εξής: όταν τα blogs και τα διάφορα social media τα διαβάζαμε "μεταξύ μας", η γραφή των περισσότερων από εμάς είχε ως στόχο να καταγράψει σκέψεις ή να μεταφέρει πληροφορίες. Η κατάσταση, έχει αλλάξει σήμερα και ο λόγος είναι ότι πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι εκφράζουμε "δημόσιο λόγο" μέσα από το internet. Θεωρούμε ότι μας διαβάζουν (ή είναι πιθανό να μας διαβάσουν) πολλοί αναγνώστες, ότι αυτά που γράφουμε ασκούν επιρροή [1] -και ασκούν.
@papachatzis btw ποτέ δεν αμφισβήτησα ότι στις υποθέσεις Αθανασιάδη & Λερούνη χρειάστηκαν υπόγειοι χειρισμοί. Αλλά εμείς πρέπει να φωνάζουμε
Ο λόγος των πολιτών στα social media έχει πλέον πολιτική ατζέντα (όποια και αν είναι αυτή κατά περίπτωση) και διάθεση παρέμβασης ή πίεσης [2]. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει αποκτήσει αυτογνωσία του δημόσιου χαρακτήρα του. Θετικό είναι αυτό. Αλλάζει όμως, κατά την γνώμη μου, και τον τρόπο ερμηνείας του.
-- [1] η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ως προς με αυτό.
[2] Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι η σχέση των πολιτών με τα παραδοσιακά ΜΜΕ: όλοι γνωρίζουμε ότι μπροστά στην κάμερα του ρεπορτάζ, οι πολίτες αντιδρούν διαφορετικά, γνωρίζοντας ότι η εικόνα τους, οι πράξεις τους και τα λεγόμενά τους είναι δημόσιος λόγος που μπορεί να μπει στο κάθε σπίτι. Όταν μιλάμε στην κάμερα είναι πολύ πιθανό να μην πούμε τα ίδια που θα λέγαμε για το ίδιο ακριβώς θέμα σε ένα φίλο μας, "ιδιωτικά".