όχι στην υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο
Με μεγάλη μου χαρά διάβασα ότι κατατίθεται σήμερα τροπολογία μη δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο. Επιτέλους!
Η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι κατά την γνώμη μου ένα κατάλοιπο που διατηρείται μόνο και μόνο γιατί επωφελούνται (ή αντιδρούν στην υποψία κατάργησής του) οι εκδότες. Η λογική της είναι ότι μία επιχείρηση δημοσιεύοντας τους ισολογισμούς της σε εφημερίδες διασφαλίζει την απαραίτητη δημοσιότητα (ώστε να ενημερώνονται προμηθευτές, πελάτες, μέτοχοι, πολίτες κ.λ.).
Προφανώς, η συγκεκριμένη υποχρέωση, στο έτος 2011 είναι χωρίς αντίκρυσμα, αφού θα μπορούσε εύκολα ένας ισολογισμός να δημοσιεύεται στο Internet, είτε στο site της εταιρείας, είτε όπου αυτό χρειάζεται, σε κάποιο site τρίτου φορέα κοινής αποδοχής. Το πρόβλημα είναι βέβαια, ότι οι εφημερίδες θα χάσουν ένα σημαντικό έσοδο.
Από την άλλη, η νομοθεσία που ισχύει σήμερα, είναι ουσιαστικά μία κρατική επιχορήγηση των εφημερίδων με τα λεφτά των άλλων -ή αλλιώς, "διατηρούμε ένα νόμο που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις εφημερίδες".
Δεν μου κάνει εντύπωση που η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται[*]. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ οι δημοσιογράφοι-μέλη της θα συνεχίζουν να γράφουν για τα μέτρα που δεν παίρνει η κυβέρνηση ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, από την άλλη θεωρούν ότι πρέπει οι ΑΕ και οι ΕΠΕ της χώρας (ακόμη και αυτές που παρουσιάζουν ζημιές!) να πληρώνουν ένα μικρό χαράτσι κάθε χρόνο ώστε να έχουν έσοδα οι εφημερίδες τους.
Ελπίζω η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να βρει απήχηση από την κυβέρνηση. Και ελπίζω, να μην περιοριστούν στους ισολογισμούς, αλλά να εξετάσουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες υποχρεούνται επιχειρήσεις να δημοσιεύουν στοιχεία σε εφημερίδες όπως οι κοινοποιήσεις προκήρυξης διαγωνισμών.
Είμαι σίγουρος ότι οι ενδιαφερόμενοι και το κοινό θα ενημερώνονται πολύ καλύτερα αν υπάρχει ένα σημείο στο Internet στο οποίο θα αναρτούνται όλα αυτά τα στοιχεία δωρεάν -και από την άλλη, θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα για να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μίας επιχείρησης στην Ελλάδα.
-- [*] Πραγματικά, δεν άντεξα να μην το σχολιάσω: στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, αναφέρει ότι η κατάργηση αυτής της υποχρέωσης "μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου." Συγνώμη, αυτοί δεν ήταν που έκαναν απεργίες και κινητοποιήσεις για να μην ενωθούν τα ασφαλιστικά τους ταμεία με των υπόλοιπων; Αυτό εννοούσαν όταν έλεγαν ότι είναι υγιή τα ταμεία τους; Ότι συντηρούνται με νόμους που υποχρεώνουν όποιον έχει μία παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα να τους πληρώνει, ακόμη και αν έχει ζημιές;
-
update 1: Ο Πάσχος Μανδραβέλης (δικαίως) μου επισήμανε ότι η γενίκευση "οι δημοσιογράφοι-μέλη της θα συνεχίζουν να γράφουν" είναι άδικη, παραθέτοντας ως αντιπαράδειγμα το άρθρο αυτό. Σωστό. Με δεδομένο ότι η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλειοψηφία, θα έπρεπε να γράψω "η πλειοψηφία των δημοσιογράφων [...]"
-
update2: O SykoFantiS_Bastoyni επισημαίνει ότι άδικα χάρηκα... :-( Συνεχίζω να ελπίζω όμως! (στην επόμενη ευκαιρία δεν θα πρέπει να σταθούμε βέβαια μόνο στους ισολογισμούς επιχειρήσεων, αλλά και στην υποχρέωση δημοσίευσης γάμων κ.α.)