μία πρόταση για τα σχολικά βιβλία
Σεπτέμβριος και όπως κάθε χρόνο, μαζί με το ρεπορτάζ για την έναρξη του δακτυλίου στην Αθήνα, έχουμε και αυτό για τα βιβλία που δεν έχουν φτάσει στα σχολεία...
Μία πρόταση:
Μέσω των διαγωνισμών που έχει κάνει κάθε χρόνο, το κράτος έχει ένα ενδεικτικό κόστος για το κάθε βιβλίο. Ας δώσει τα δικαιώματα των βιβλίων στο κοινό, κάτω από CC BY-ND άδεια και ας επιτρέψει σε οποιονδήποτε να το τυπώσει. (Η απαγόρευση "παράγωγων έργων", έχει νόημα, διότι διασφαλίζει ότι τα βιβλία δεν θα υποστούν αλλαγές, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στην σελιδοποίηση κ.λ.)
Με κάθε εγγραφή μαθητή, ο μαθητής μπορεί να λαμβάνει ένα (ή περισσότερα) κουπόνια που αντιστοιχούν στο χρηματικό ποσό που κοστίζει κάθε βιβλίο που πρέπει να του δοθεί. Και ο μαθητής μπορεί να τα αγοράσει από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, δίνοντας αντί για χρήματα, το κουπόνι.
Το κράτος θα γλυτώσει μία και καλή από τα logistics της διαχείρισης και διανομής των βιβλίων (κάτι που έχει αποδείξει επί σειρά ετών ότι δεν καταφέρνει καθόλου καλά) και η αγορά (εκδότες, βιβλιοπωλεία κ.λ.) μπορεί να βρει λύσεις που το κράτος θα δυσκολεύονταν να βρει -π.χ. διάφορα είδη και βάρη χαρτιού, επιπλέον κίνητρα για αγορά περισσότερων βιβλίων, ανακύκλωση χρησιμοποιημένων βιβλίων, αγορά των βιβλίων on-line και αποστολή στο σπίτι κ.λ. Και τα βιβλία θα παραμείνουν δωρεάν για τους μαθητές.