Δημοψήφισμα; Ναι.
Είναι εντυπωσιακό πόσο στρεβλή αντίληψη έχουμε για το τί σημαίνει δημοκρατία στην "χώρα που γέννησε την Δημοκρατία". Και αν, προσωπικά, για τα περισσότερα δεινά της χώρας μας δεν αποδίδω το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης στους πολιτικούς, νομίζω ότι για το συγκεκριμένο θέμα, το έχουν.
Όπως για παράδειγμα αυτή η βλακεία που λέγεται τόσο συχνά: "ο λαός είναι σοφός" και υπονοεί ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα μέσα από το οποίο μπορεί μία κοινωνία να κάνει τις καλύτερες επιλογές.
Ε λοιπόν, όχι, ο λαός δεν είναι σοφός. Και οι επιλογές που γίνονται μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία μπορεί να μην είναι οι καλύτερες. Αλλά είναι δικαίωμά μας να αποφασίσουμε ό,τι μας κατέβει. Θέλουμε να πέσουμε στον γκρεμό; Μπορούμε να το αποφασίσουμε και να το κάνουμε.
Πολύ φοβάμαι ότι είναι πιθανό οι συμπολίτες μου να αποφασίσουν μέσα από ένα δημοψήφισμα αυτό που εγώ θεωρώ λάθος. Δικαίωμά μας. Αλλά τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι είναι δική μας απόφαση -όχι κάποιου φωτισμένου ή ισχυρού ή πατριώτη ή προδότη ή καλού ή κακού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή κάπου στον κόσμο.
Άκουσα κάποιοι να λένε ότι το θέμα της Δανειακής Σύμβασης δεν είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μπει σε δημοψήφισμα. Ότι είναι πολύπλοκο, ότι θα έπρεπε να έχουμε ερωτηθεί ως πολίτες πιο πριν, ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο για να αποφασίσει ο (δεν είναι πια σοφός;) λαός εν θερμώ. Μπορεί όλα αυτά. Αλλά στην ζωή δεν κάνουμε επιλογές με βάση θεωρητικές καταστάσεις. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο σταυροδρόμι.
Σήμερα, το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο. Θέλουμε να προχωρήσουμε με την συγκεκριμένη Δανειακή Σύμβαση και ότι συνεπάγεται ή όχι; Τις χθεσινές, τις προχθεσινές, τις πριν από 20 χρόνια επιλογές θα τις κρίνουμε, όπως θα κρίνουμε και αυτούς που τις έκαναν εκ μέρους μας: συλλογικά στις επόμενες εκλογές και ατομικά κάθε μέρα και κάθε λεπτό. Αλλά τώρα το πρόβλημά μας δεν είναι αν Πρωθυπουργός θα είναι ο Γιώργος, ο Αντώνης, η Ντόρα, ο Αλέξης κ.λ. Αυτά μπορεί να είναι προβλήματα δικά τους ή των διαφόρων κέντρων εξουσίας. Όπως πρόβλημα όλων αυτών είναι ποιος και πώς θα βγει κερδισμένος ή χαμένος, σε μία βδομάδα, σε ένα χρόνο, σε 5 χρόνια.
Το δικό μας πρόβλημα, ως πολίτες, είναι αν θέλουμε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη Δανειακή Σύμβαση, μαζί με τα θετικά και τα αρνητικά που έχει η εφαρμογή ή η απόρριψή της. Θέλουμε; Δεν θέλουμε; Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αποφασίσουμε. Ελπίζω να αποφασίσουμε το καλύτερο, αλλά πιο πολύ με ενδιαφέρει να αποφασίσουμε εμείς.
Περιμένω με ανυπομονησία και αγωνία το δημοψήφισμα.