archive about

τα πόθεν έσχες των βουλευτών στο Internet (και καλά)

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι επιτέλους τα πόθεν έσχες τοων βουλευτών είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο… και φαντάζομαι ότι κάποιος θα το πει.

Όμως, ο τρόπος δημοσίευσης είναι τέτοιος ώστε να ακυρώνει τον λόγο που ζητούσαμε να γίνεται αυτή η δημοσίευση.

Πρώτον το τεχνικό μέρος: από όλες τις πιθανές τεχνολογικές επιλογές, η βουλή επέλεξε… flash!!! Ναι, τα στοιχεία εμφανίζονται με μορφή flash!!! Που σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει μαζική επεξεργασία και αποθήκευσή τους.

Δεύτερον, το “νομικό”. Αν νομίζετε ότι η τεχνική επιλογή έγινε τυχαία ή από ανικανότητα, διαβάστε τους όρους:

[…] Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική μορφή των δηλώσεων αυτών ακολουθεί, μεταξύ άλλων, τους ίδιους περιορισμούς χρονικής διάθεσης και τρόπου χρήσης που ισχύουν και για τις έντυπες μορφές. […]

[…] Απαγορεύεται κάθε αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά επιτρέπεται μόνο μέσω της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων και μόνο με τα τεχνικά μέσα τα οποία έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό. […]

Με λίγα λόγια:

1. Αν μετά από ένα, δύο, πέντε, δέκα χρόνια αναζητήσετε τα στοιχεία αυτά για να δείτε πώς μεταβλήθηκε η περιουσία ενός βουλευτή, δεν θα τα βρείτε.

2. Αν θέλετε να τα επεξεργαστείτε ώστε π.χ. να βγάλετε στατιστικά στοιχεία για το πως μεταβάλλεται κατά μέσο όρο η περιουσία των βουλευτών όταν είναι συμπολίτευση και αντιπολίτευση, όταν είναι υπουργοί σε σχέση με απλοί βουλευτές κ.λ. δεν επιτρέπεται να το κάνετε.

3. Αν θέλετε να πάρετε όλα αυτά τα στοιχεία με το χέρι και να τα δημοσιεύσετε σε μία πιο χρήσιμη μορφή σε ένα δικό σας site, απαγορεύεται.

4. Αν σας πρότεινα να πάτε και με το χέρι να αντιγράψετε όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή σε ένα δικό σας αρχείο για μελλοντική χρήση, θα σας προέτρεπα σε μία παράνομη πράξη!

update: Διαβάστε ακόμη
- Τα πόθεν έσχες σε μορφή απλού κειμένου
- Το Πραγματικό Σκάνδαλο Της Ημέρας: Ο Τρόπος Δημοσιοποίησης Του «Πόθεν Έσχες»

update 2:
- Σε διαδικτυακό μπακαλοτέφτερο οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών