insync: σαν το dropbox, αλλά με google docs
Όποιος χρησιμοποιεί το dropbox, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει πώς λειτουργεί το insync: και τα δύο συγχρονίζουν αρχεία μεταξύ ενός ή περισσότερων υπολογιστών και του “cloud”.
Το dropbox, στο παρασκήνιο, χρησιμοποιεί το amazon s3 για να αποθηκεύει τα αρχεία σας. Αντίθετα, το insync χρησιμοποιεί το Google Docs (για να αγοράσετε περισσότερο χώρο στο Google Docs και το Picasa, δείτε εδώ). Οι τιμές της Google είναι σημαντικά χαμηλότερες από του dropbox. Για παράδειγμα, τα 100GB κοστίζουν $100/year στο dropbox, ενώ τα 80GB $20/year στο Google Docs (τα “πακέτα” δεν είναι 1-1 συγκρίσιμα, αλλά η διαφορά είναι προφανής).
Στα θετικά το insync είναι ότι αρχεία όπως .doc, .xls κ.λ. μπορεί να τα διορθώσει και να τα χειριστεί κανείς μέσα από το Google Docs αν θέλει, χωρίς να χρειάζεται κάποια desktop εφαρμογή.
Από την άλλη, το dropbox είναι μία όριμη υπηρεσία που λειτουργεί πραγματικά υποδειγματικά εδώ και χρόνια -δεν έχω ακούσει κανέναν να έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Το insync (αν και στις λίγες μέρες που το δοκιμάζω, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα) είναι ένα νέο προϊόν που προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν ακόμη για ένα περιβάλλον με σοβαρές απαιτήσεις.
Ένα επιπλέον “θέμα” του insync μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που μοιάζει να είναι το πλεονέκτημά του: ότι τα Google Docs στα οποία αποθηκεύονται τα αρχεία είναι ένα σημαντικά πιο πολύπλοκο περιβάλλον από το S3. Για παράδειγμα, θα χρειαστώ αρκετό καιρό και δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες για να αιθανθώ σιγουριά ότι αν κάνω αλλαγές σε ένα κείμενο τοπικά, την ώρα που κάποιος άλλος χρήστης το αλλάζει μέσω GDocs, όλα θα λειτουργήσουν αρμονικά.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλά υποσχόμενο και αξίζει να ρίξετε μία ματιά: https://www.insynchq.com/
Το TheNextWeb έχει μία πιο αναλυτική παρουσίαση του insync για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα: http://thenextweb.com/apps/2011/12/30/forget-dropbox-insync-is-your-google-docs-loving-alternative-and-its-free/