φωτογράφιση σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.
Μπορεί και να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε ένα θέμα για το οποίο έχω γκρινιάξει πολλές φορές[*]: την δυνατότητα του επισκέπτη να έχει την ελευθερία να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο από τα μουσεία και τους χώρους που επισκέπτεται, χωρίς ανούσιες απαγορεύσεις.
Μπορεί το σχετικό post στο site του Γερουλάνου να στέκεται περισσότερο στα θέματα “εμπορικής πολιτικής” (π.χ. τιμολογιακή πολιτική) που αφορούν την φωτογράφιση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λ., αλλά διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση βλέπω πως πέρασαν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα!
“η φωτογράφιση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό, πραγματοποιείται ατελώς.”(Άρθρο 1)
“Η κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία, εκθεσιακούς χώρους μουσείων και συλλογές, με φορητή ερασιτεχνική μηχανή, συμβατική ή ψηφιακή, πραγματοποιείται ατελώς εφόσον η ταινία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς − εμπορικούς σκοπούς.” (Άρθρο 2)
“Για τη χρήση απεικονίσεων στο διαδίκτυο χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπορικό ή οικονομικό σκοπό, δεν καταβάλλεται τέλος.” (Άρθρο 5)
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι:
- μπορώ να βγάζω επιτέλους φωτογραφίες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς να έρχεται ο φύλακας και να μου λέει ότι απαγορεύεται.
- αντίστοιχα μπορώ να βγάζω video, με την φορητή μου βιντεοκάμερα ή το κινητό μου.
- μπορώ να χρησιμοποιώ τις παραπάνω φωτογραφίες μου ή video ή ακόμη και άλλων (εφόσον το επιτρέπουν οι ίδιοι βέβαια), στο blog μου, χωρίς να φοβάμαι ότι θα έρθει κάποιο μουσείο κ.λ. κάποια στιγμή ζητώντας μου δικαιώματα.
Αν έγραφα εγώ τον νόμο, θα καταργούσα τελείως τα τέλη αυτά, για οποιαδήποτε χρήση (αναφέρομαι κυρίως στο Άρθρο 5) αφού πολλές διαχωριστικές γραμμές δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες στο Internet (π.χ. αν το blog μου δεν έχει διαφημίσεις, αλλά είναι το blog του CEO μίας μεγάλης επιχείρησης, είναι εμπορική χρήση ή όχι η δημιουργία ελκυστικού υλικού από τις διακοπές μου; ή αν είναι το blog ενός ξενοδοχείου;) και άλλες τις εξαφανίζει η τεχνολογία (π.χ. ο εξοπλισμός που έχουν αρκετοί ερασιτέχνες πλησιάζει όλο και πιο συχνά σε αυτό που ονομάζουμε “επαγγελματικός εξοπλισμός”).
Και έτσι όμως, το Υπ. Πολιτισμού κάνει (αν το διαβάζω σωστά) δύο πολύ σημαντικά βήματα στην σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι ότι α) μπορούμε να βγάζουμε ελεύθερα οπτικοακουστικό υλικό από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ως ερασιτέχνες και ότι β) μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ελεύθερα στο Internet (δηλαδή δημόσια), αν η χρήση αυτή δεν έχει στόχο την εμπορική εκμετάλλευση.
Η γνώμη και πιο ειδικών στα νομικά, είναι ευπρόσδεκτη.
—
[*] δες π.χ. εδώ