archive about

τα “attached files” στο bucket3

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες του bucket3 είναι τα “attached files”. Για να καταλάβουμε καλύτερα τί είναι, θα βοηθούσε να περιγράψω μερικά πράγματα για την φιλοσοφία του bucket3.

Το bucket3 είναι ένα “static blog generator”: με λίγα λόγια, δίνεις το περιεχόμενο του blog σου (τα άρθρα δηλαδή) σε ένα script και αυτό δημιουργεί ένα σύνολο αρχείων HTML που είναι το blog σου. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει γίνει μόδα σε κάποιους κύκλους geeky bloggers και υπάρχουν αρκετοί static blog generators.

Στο bucket3 η οργάνωση του content γίνεται με ένα αρκετά ελέυθερο τρόπο σε folders και files. Αυτό επιτρέπει στον blogger να οργανώσει τοπικά τα αρχεία του όπως επιθμεί. Για παράδειγμα, στο blog αυτό, τα πιο πρόσφατα posts είναι οργανωμένα κάπως έτσι:

posts/
 |— 2012/
        |— 121031-moving-to-bucket3.md
        |— 121101-ftiaxto-1m-pageviews/
        |— 121103-notify-superfeedr.md
        |— 121103-town-history.md
        ...

Τα αρχεία που τελειώνουν σε .md είναι αρχεία markdown: λίγο-πολύ περιέχουν το κέιμενο του κάθε post μαζί με κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως τίτλο, ημερομηνία, tags κ.λ.

Προσέξτε όμως το 121101-ftiaxto-1m-pageviews/, αυτό είναι ένα folder που περιέχει τα εξής αρχεία:

121101-ftiaxto-1m-pageviews/
  |— post.md
  |— ftiaxto_logo.png
  |— xeirotexnika2013.jpg

Προφανώς, προτίμησα να φτιάξω ένα ξεχωριστό folder για το συγκεκριμένο post στο οποίο να βάλω μαζί το κείμενο και τις δύο φωτογραφίες που χρειαζόμουν.

Εδώ είναι που έρχονται τα attached files του bucket3. Τα attached files επιτρέπουν να οργανώσουμε τοπικά (στον δίσκο μας) το περιεχόμενό μας με τρόπο που είναι προφανής και βολικός: διάφορα αρχεία που σχετίζονται με ένα post (φωτογραφίες, ήχος, κάποιο pdf κ.λ.) μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό folder μαζί με το κείμενο του post.

Το κείμενο του post (το post.md στο παραπάνω παράδειγμα), μπορεί να κάνει αναφορές στα αρχεία αυτά θεωρώντας ότι θα είναι πάντα “δίπλα” (στο ίδιο folder) με το κείμενο. Στα τελικά αρχεία που θα δημιουργηθούν, αυτό μπορεί να μην ισχύει, αλλά το bucket3 θα φροντίσει ώστε να βάλει τα σωστά links.

Αν όλα αυτά μοιάζουν πολύπλοκα, δείτε τί περίπου περιέχει το post.md του παραδείγματός μας:

---
title: >
ftiaxto.gr: 1 εκατομμύριο pageviews τον μήνα;
date: 2012-11-01 11:00:00 GMT
slug: ftiaxtogr-1m-pageviews-per-month
tags: ftiaxto.gr, gr
attached: ftiaxto_logo.png, xeirotexnika2013.jpg
---
Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να αλλάξω χώρο εργασίας ήταν για να έχω την ευκαιρία (να βρώ και) να ασχοληθώ με νέες μικρές εταιρείες που είναι στην φάση της start-up.
[ ... κείμενο ... ]

![ftiaxto.gr logo](ftiaxto_logo.png)

(Η τελευταία “περίεργη” γραμμή είναι ο τρόπος που βάζουμε σε markdown ένα image μέσα στο κείμενό μας, το ftiaxto_logo.png στην συγκεκριμένη περίπτωση. )

Το ωραίο είναι ότι επειδή έχουμε δηλώσει το ftiaxto_logo.png στα attached αρχεία, όπου χρειάζεται να γίνει αναφορά σε αυτό, το bucket3 θα δημιουργήσει το σωστό link. Π.χ. αν το κείμενο του post εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του blog μας ή μέσα στο rss feed.

Μπορείτε να δείτε και άλλο παράδειγμα στο “source code” του www.bucket3.com που είναι στην διεύθυνση https://github.com/vrypan/www.bucket3.com

Συζήτηση για το άρθρο