η επιστροφή του flickr;
Το flickr δεν είναι μία “τυχαία” υπηρεσία. Μαζί με μία δύο ακόμη υπηρεσίες πρωτοστάτησαν σε αυτό που ονόμασε ο Tim O’Reilly “web 2.0”, πριν να αποκτήσει όνομα. Είχαν tags, ξεφεύγοντας από τα ιεραρχικά categories, όρισαν την έννοια του folckonomy (σε αντιπαράθεση του taxonomy), είχαν API που επέτρεπε σε εμάς τους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές τους μέσα στα δικά μας προγράμματα.
Ειδικά το Flickr είχε και ακόμη έχει και άλλο ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: είναι μία από τις πρώτες υπηρεσίες που πλήρωσαν πολλοί από τους χρήστες στο internet.
Με την σημερινή ορολογία, το flickr ήταν και ένα μεγάλο social network: μπορούσες να ορίσεις άλλους χρήστες ως contacts (σε δύο κατηγορίες, friends και familly) και να παρακολουθείς σε μία σελίδα την δραστηριότητά τους.
Επίσης, το flickr ήταν πρωτοπόρο σε θέματα content licensing, δίνοντας στους χρήστες την δυνατότητα να ορίσουν για κάθε φωτογραφία τους την άδεια χρήσης. Και σε αυτές τις άδειες περιέλαβε και creative commons. Και μπορούσες να κάνεις αναζήτηση με βάση το licensing...
Το flickr ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που έδωσαν την δυνατότητα να κάνουμε geotag περιεχόμενό μας στο internet -και για πολλούς από εμάς η αφορμή να μάθουμε τον όρο.
Αναφέρομαι στο παρελθόν, διότι φαίνεται πως τα τελευταία 3-4 χρόνια λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο flickr. Το ότι καταφέρνει να επιβιώσει και να υπάρχουν χρήστες που πληρώνουν ακόμη για τις υπηρεσίες του, οφείλεται κατά την γνώμη μου στο πόσο πιο μπροστά ήταν.
Τα 30 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε το yahoo! το 2005 για να αγοράσει το flickr μοιάζουν “ψιλά”, μπροστά στο 1 δις που έδωσε το facebook για να αγοράσει το instagram το 2012 (και είναι τόοοσο μεγάλη η απόσταση που δεν έχει νόημα να σκεφτούμε ότι τα χρήματα αυτά δεν ήταν σε μετρητά, αλλά σε μετοχές κ.λ.) και κατά την γνώμη μου το yahoo! αγόρασε πολύ περισσότερο ταλέντο και υλοποίηση -και πολύ λιγότερους χρήστες βέβαια. Και μετά... τα έκανε όλα λάθος [1], [2].
Το άρθρο αυτό θα μπορούσε ως εδώ να είναι ο επίλογος για μία υπηρεσία που ήταν σημαντική αλλά έκλεισε. Αλλά το νέο flickr app για iPhone που εμφανίστηκε χθες, ίσως να αλλάξει πολλά.
Το app από μόνο του είναι εξαιρετικό. Δίνει έμφαση στα social networking χαρακτηριστικά και δίνει δυνατότητες για διάφορα effects πριν ανεβάσουμε μία φωτογραφία και οι πιο ειδικοί θα ανακαλύψουν ότι έχουν πολλές δυνατότητες επεξεργασίας της κάθε φωτογραφίας.
Αν αυτά τα συνδυάσεις με τις δυνατότητες που έχει ήδη το site, όπως η ομαδοποίηση σε sets και galleries, η δυνατότητα να ανεβάσεις φωτογραφίες οποιασδήποτε ανάλυσης, τα groups, τα στατιστικά και τόσα άλλα... γιατί να χρησιμοποιείς το instagram;
Ελπίζω να δούμε και το site να αλλάζει προς κάτι πιο σύγχονο, να δούμε και το αντίστοιχο android app και να δούμε το flickr να παίζει τον ρόλο που πρέπει να παίξει σε μία εποχή που η φωτογραφία αποκτά μεγαλύτερη σημασία...
Ακόμη κι έτσι όμως, προσωπικά, από χθες, βλέπω με άλλο μάτι το flickr account μου!
—
[*] η φωτογραφία είναι από ένα project μου το 2005, όταν μετέτρεψα ένα παλιό imac σε “ψηφιακή κορνίζα” που εμφάνιζε αυτόματα φωτογραφίες από το FlickrCentral...