archive about

ο 'απεριόριστος όγκος δεδομένων' του Cosmote Travel & Surf δεν ήταν απεριόριστος.

Τελικά, τα 15 Ευρώ που πλήρωσα για απεριόριστο όγκο δεδομένων σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου, ανακάλυψα ότι ήταν μόνο για 150MB. Γιατί αισθάνθηκα εξαπατημένος και μία πρόταση.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, έφτασα στο Λονδίνο για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Μόλις προσγειώθηκα, έλαβα τα σχετικά μηνύματα, από την COSMOTE στην οποία είμαι συνδρομητής. Ανάμεσα σε αυτά ήταν κι ένα που έλεγε ότι μπορούσα να ενεργοποιήσω απεριόριστη χρήση δεδομένων στο εξωτερικό για 7 ημέρες πληρώνοντας 15 Ευρώ επιπλέον. Τώρα 15 Ευρώ δεν είναι λίγα, κι εγώ την Παρασκευή το απόγευμα πετούσα πίσω στην Ελλάδα, αλλά σκέφτηκα ότι το κινητό θα το χρησιμοποιώ συνέχεια, οπότε το ενεργοποίησα...

Την Παρακευή το μεσημέρι, δύο μέρες και δύο ώρες αργότερα, αρκετές ώρες πριν την αναχώρησή μου, έλαβα το παρακάτω μήνυμα: "Έχετε ξεπεράσει το όριο ορθής χρήσης των 150MB. Η ταχύτητα πρόσβασης στο Internet περιορίστηκε μέχρι την λήξη του πάσου πρόσβασης."

Όταν έγραψα σχετικά στο twitter, θεωρώντας ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, η απάντηση που έλαβα από το @cosmote ήταν ότι δεν έχει γίνει λάθος.

tweet screenshot

Για την ακρίβεια, αναφέρει το site της cosmote:

Με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών δεδομένων, στα πάσα πρόσβασης των 5€ και των 15€, ισχύει πολιτική ορθής χρήσης με όριο τα 50ΜΒ και 150ΜB αντίστοιχα. Αν ο συνδρομητής υπερβεί το όριο αυτό, η COSMOTE δύναται να περιορίσει την ταχύτητα παροχής των υπηρεσιών της για λόγους διασφάλισης της ποιότητας του δικτύου της. Ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη χρήση, χωρίς επιπλέον χρέωση, με μειωμένη ταχύτητα μέχρι το πέρας των 24 ωρών και 7 ημερών αντίστοιχα ή να επιλέξει ένα νέο πάσο για να ανακτήσει την αρχική ταχύτητα.

Λοιπόν: 150MB (είδικά για έναν ταξιδιώτη) για 7 ημέρες δεν είναι πολιτική "ορθής χρήσης" αλλά πολιτική "μή χρήσης". Είναι ΑΧΡΗΣΤΑ.

Για του λόγου το αληθές, κοίταξα πόσα MB είχε χρησιμοποιήσει η κάθε εφαρμογή του κινητού μου αυτές τις μέρες (συμπτωματικά, ενώ το κάνω σπάνια, αυτή την φορά είχα μηδενίσει τα στατιστικά στο κινητό όταν προσγειώθηκα στην Αγγλία).

Όλα τα παραπάνω είναι περίπου 140 MB (και είχε και κάτι "ψιλά" σε διάφορες άλλες εφαρμογές) ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ. Νομίζω ότι η παραπάνω χρήση, είναι απόλυτα φυσιολογική για κάποιον που κυκλοφορεί σε μία ξένη χώρα και:

  1. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι σε χώρο με wifi, όπως θα ήταν μία τυπική μέρα μεταξύ σπιτιού και γραφείου
  2. Χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο εφαρμογές που σχετίζονται με χάρτες (π.χ. google maps) και location services (όπως foursquare)
  3. Είναι πολύ πιο πιθανό να βγάλει μερικές φωτογραφίες (ή και video) παραπάνω και να τις μοιραστεί σε social media (μία φωτογραφία του iPhone 4s είναι συνήθως μεταξύ 2.5 και 3.5 MB).
  4. Θα είναι συνέχεια στον δρόμο και θα χρησιμοποιήσει το κινητό του για να διαβάσει και να απανατήσει σε emails και άλλα μηνύματα.

Αν θέλετε χρήστες που αγοράζουν (ακριβά πολλές φορές) smartphones, που πληρώνουν μαζί με το συμβόλαιό τους επιπλέον data plans (πχ εγώ πληρώνω και "Internet Anyway 2GB" πέρα από το πρόγραμμα συμβολαίου) και όταν είναι στο εξωτερικό θέλουν να πληρώσουν περιαγωγή δεδομένων, τότε δεν μπορείτε να θεωρείτε ότι για αυτούς τους χρήστες τα 22MB/μέρα είναι "ορθή χρήση".

Ή τουλάχιστον, μην αναφέρετε ότι η υπηρεσία προσφέρει "απεριόριστο όγκο δεδομένων", γιατί νομίζω ότι για τους χρήστες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν μία τέτοια υπηρεσία, η περιγραφή είναι παραπλανητική όταν αναφέρεται σε 150MB/7 μέρες. (Που άλλωστε φαίνεται πως θα ήταν τα MB που θα χρειάζονταν το κινητό μου μόνο και μόνο για τα system services, ανεξάρτητα από άλλες εφαρμογές!)

Τουλάχιστον εγώ, αισθάνθηκα ότι εξαπατήθηκα. Ναι, ναι, έπρεπε να έχω διαβάσει τους αστερίσκους κ.λ., αλλά κανείς δεν το κάνει και προφανώς όταν όσο είμαι στην Ελλάδα πληρώνω για περισσότερα από 2GB τον μήνα, ο "απεριόριστος όγκος" δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα ήταν λιγότερο από αυτό!

Αντί να μπλεκόμαστε με αόριστους όρους όπως "απεριόριστος όγκος δεδομένων" με τρία αστεράκια δίπλα, "ορθή χρήση" κ.λ., ορίστε μία πρόταση που δεν θα μπλέκει κανέναν: Δώστε μου την δυνατότητα να μπορώ να κάνω χρήση στο εξωτερικό του πακέτου δεδομένων που ήδη πληρώνω, με κάποια επιπλέον χρέωση. Γιατί προφανώς, για τον καθένα αυτή είναι η "ορθή χρήση".