archive about

Longaccess για φωτογράφους γάμων και βαφτίσεων

Είναι μία πολύ πιο κομψή λύση από το DVD που πιθανότατα θα χρησιμοποιούσατε για να παραδώσετε ψηφιακό υλικό στους πελάτες σας, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Από τις λίγες φωτογραφίες που έχουμε πλέον στα σπίτια μας τυπωμένες, είναι οι οι φωτογραφίες από γάμους και βαφτίσεις. Περιμένουμε ότι οι φωτογραφίες αυτές θα ζήσουν πολλά χρόνια και ότι θα περάσουν στις επόμενες γενιές.

Αν είσαστε φωτογράφος που ασχολείται με γάμους και βαφτίσεις, αξίζει να δείτε πως μπορείτε να αξιοποιήσετε την υπηρεσία της Longaccess, ώστε να παρέχετε στους πελάτες σας ένα καλύτερο (κατά την γνώμη μου πάντα) προίόν.

Η Longaccess είναι μία υπηρεσία (η μόνο από όσο γνωρίζω) που προσφέρει μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων: Ο χώρος που αγοράζει κανείς πληρώνεται μία φορά και είναι διαθέσιμος για 30 χρόνια. Οι φωτογραφίες (στην περίπτωση του φωτογράφου) ανεβαίνουν σε ομάδες που ονομάζουμε "Archives" και για κάθε τέτοιο Archive, δημιουργείται ένα μικρό text αρχείο -το ονομάζουμε Archive Certificate- που έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται κάποιος (ο οποιοσδήποτε έχει αυτό ή ένα αντίγραφό του) για να ανακτήσει τις φωτογραφίες για τα επόμενα 30 χρόνια.

Αν ακούγονται λίγο μπερδεμένα όλα αυτά, ας τα πάρουμε βήμα-βήμα, γιατί στην πράξη είναι πολύ απλά.

Επιλογή και προετοιμασία ψηφιακού υλικού

Η υπηρεσία είναι χρήσιμη προφανώς στις περιπτώσεις που ο φωτογράφος έχει συμφωνήσει να δώσει στον πελάτη του όλο ή μέρος του ψηφιακού υλικού. Αυτό θα μπορούσε να είναι από τις raw φωτογραφίες ή τις επεξεργασμένες μέχρι μόνο αυτές που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ που θα δώσει ο φωτογραφός στον πελάτη του. Μία ενδιαφέρουσα χρήση που μας έχουν αναφέρει φωτογράφοι που έχουν χρησιμοποιήσει την Longaccess είναι να δώσουν στον πελάτη τους σε φηφιακή μορφή το στημένο άλμπουμ, με όλα του τα σαλόνια κ.λ., σε μορφή PDF ή JPEG.

Αφού έχει αποφασίσετε ποια αρχεία θα δώσετε στον πελάτη σας, θα πρέπει να τα βάλετε σε ένα ξεχωριστό folder στον υπολογιστή σας. Προτείνω, εκτός από τις φωτογραφίες, να προσθέσετε και ένα μικρό αρχείο κειμένου που να αναφέρει μερικά βασικά πράγματα, όπως την ημερομηνία και τον τόπο που έγινε η φωτογράφιση, το όνομα του φωτογράφου, στοιχεία επικοινωνίας, το site του κ.λ.

Αφού τα έχουμε οργανώσει όλα αυτά σε ένα folder (προσοχή, χωρίς υποκαταλόγους, αν θέλετε να ακολουθήσετε την διαδικασία που θα περιγράψουμε στην συνέχεια), πρέπει να τα ανεβάσουμε στην Longaccess. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, αλλά ο πιο απλός είναι μέσω dropbox και για αυτόν θα μιλήσουμε.

Αποθήκευση υλικού στην Longaccess μέσω Dropbox.

link to video

Πρώτα, ανεβάζουμε το folder που δημιουργήσαμε στο dropbox. Αφού βεβαιωθούμε ότι όλα τα αρχεία έχουν γίνει sync, πηγαίνουμε στο longaccess.com. Επιλέγουμε "upload" και μετά "from dropbox". Θα ανοίξει ένα παράθυρο με τα αρχεία μας στο dropbox. Επιλέγουμε όλα τα αρχεία από το folder που δημιουργήσαμε (δεν χρειάζεται να τα επιλέξουμε ένα-ένα, αρκεί click στο πρώτο και μετά shift+click στο τελευταίο) και πατάμε "Choose".

Προσοχή: αν έχετε επιλέξει πολλά αρχεία, π.χ. πάνω από 100, μπορεί για τρία-τέσσερα δευτερόλεπτα να φανεί ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Περιμένετε, απλά το dropbox στέλνει πληροφορίες για το κάθε ένα από τα αρχεία στον browser σας.

Στην επόμενη οθόνη, θα δείτε μία λίστα με όλα τα αρχεία που επιλέξατε, τον συνολικό τους όγκο σε MB και θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα τίτλο και μία περιγραφή για το Archive που θα δημιουργηθεί. Και πάλι, είναι καλή πρακτική να βάλετε αρκετά στοιχεία εδώ, που θα βγάζουν νόημα σε κάποιον μετά από δεκαετίες.

Στην οθόνη αυτή υπάρχει και η επιλογή "This is a test archive": η επιλογή αυτή είναι χρήσιμη για δοκιμές, αν θέλετε να δείτε πως λειτουργεί η υπηρεσία. Το Archive που θα δημιουργηθεί έχει ημερομηνία λήξης 30 ημερών, και το όνομά του είναι της μορφής "1234-TEST". Μετά από 30 μέρες, το Archive αυτό θα διαγραφεί και ο χώρος που καταλάμβανε θα απελευθερωθεί, ώστε να μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ξανά.

Πατάτε "Submit" και έχετε σχεδόν τελειώσει. Μπορείτε να κλείσετε τον browser ή τον υπολογιστή σας: όταν η Longaccess διαβάσει όλα τα αρχεία που επιλέξατε και τα αποθηκεύσει με ασφάλεια, θα σας λάβετε ένα email με το Archive Certificate. Η διαδικασία, μπορεί να πάρει από δευτερόλεπτα, μέχρι ώρες, ανάλογα με το πόσα GB είναι το Archive.

Προσοχή: όσο διαρκεί η διαδικασία (μέχρι να λάβετε το email), ΜΗΝ σβήσετε η μεταφέρετε τα συγκεκριμένα αρχεία από το Dropbox!

Το Archive Certificate και πως να το αξιοποιήσετε καλύτερα

Το Archive Certificate που θα λάβετε είναι ένα απλό HTML αρχείο που μπορείτε να ανοίξετε με τον browser σας.

Certificate

Θα μπορούσατε απλά να τυπώσετε το Certificate και να το δώσετε στον πελάτη σας, αλλά νομίζω ότι ένας φωτογράφος που έτσι κι αλλιώς θα δώσει στον πελάτη του ένα άλμπουμ τυπωμένο με εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, είναι πολύ "λίγο" να του δώσει μαζί και ένα χαρτί τυπωμένο από τον εκτυπωτή του.

Δεν είναι απαραίτητο να τυπώσει κανείς το Certificate όπως παράγεται από την Longaccess, αρκεί να τυπώσει όλα τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό. Αν λοιπόν η μορφή του δεν ταιριάζει στην αισθητική της υπόλοιπης δουλειάς σας, μπορείτε να πάρετε τα στοιχεία του Certificate (απαραίτητα το Archive ID και το Key) και να τα εσωματώσετε σε αυτή όπως εσείς νομίζετε.

Longaccess Certificate in album

Να σημείωσω εδώ ότι το Certificate μπορεί να μπει σε όσα αντίτυπα ή σε όσα άλμπουμ θέλετε. Για παράδειγμα, να υπάρχει και στο άλμπουμ των νεόνυμφων, αλλά και σε αυτά των κουμπάρων ή των συγγενών.

Ενσωματώνοντας το Certificate μέσα στο άλμπουμ, θα παραδώσει ένα άλμπουμ το οποίο "περιέχει" κατά κάποιον τρόπο και το ψηφιακό υλικό: όποιος έχει το άλμπουμ, θα μπορεί να κατεβάσει το ψηφιακό υλικό για πολλά χρόνια. Είναι μία πολύ πιο κομψή λύση από το DVD που πιθανότατα θα χρησιμοποιούσατε και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες ή για απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο pro@longaccess.com.