archive about
Light rain 19°C — Athens, Greece — #gr

Είμαι με το Taxibeat

Uber ή Taxibeat; Από την οπτική ενός Ελληνικού startup.

Αυτές τις μέρες, ξεκίνησε την λειτουργία του το Uber και στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, μόνο Αθήνα και όχι όπως λειτουργεί στις περισσότερες άλλες πόλεις, αλλά λίγο πολύ με το μοντέλο του Taxibeat. To startupper.gr έχει ένα πολύ εκτενές άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει λεπτομέρειες.

Όπως και να το δει κανείς, το Uber και το Taxibeat ανταγωνίζονται για τους ίδιους πελάτες. Είναι δύο ανταγωνιστικές επιλογές την στιγμή που θα αποφασίσω ότι χρειάζομαι μεταφορικό μέσο για να πάω σπίτι μου.

Προσωπικά, όχι μόνο θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ Taxibeat, αλλά δεν θα κατεβάσω καν την εφαρμογή του Uber.

Ο λόγος δεν είναι ότι ο Νίκος (ιδρυτής του Taxibeat) είναι φίλος από παλιά. Αυτό έχει μία βαρύτητα, αλλά προφανώς μόνο για τους φίλους του Νίκου.

Ούτε ότι το Taxibeat είναι σίγουρα καλύτερο στην Αθήνα από το Uber. Αν και ως καταναλωτής, προφανώς ενδιαφέρομαι να αγοράζω το καλύτερο προϊόν.

Ούτε ότι το Uber έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολύ αρνητικής δημοσιότητας, κυρίως στις ΗΠΑ, στην έδρα του, για "βρώμικες" πρακτικές αναντίον των ανταγωνιστών του ("This is Uber's playbook for sabotaging Lyft"), για μη σεβασμό προσωπικών δεδομένων ("Uber Allegedly Stalked Users For Party-Goers' Viewing Pleasure") ή για τον τρόπο που χειρίζονται δημοσιογράφους που δεν είναι φιλικοί απέναντί τους ("Senior Uber exec threatened to dig up dirt on journalists"). Βέβαια, όλα αυτά σίγουρα έχουν την σημασία τους και την βαρύτητά τους.

Αλλά ο κύριος λόγος που εγώ προσωπικά, θέλω να κερδίσει το Taxibeat αυτή την μάχη, είναι ο ρόλος του στο υπό δημιουργία startup ecosystem στην Ελλάδα. Το Taxibeat είναι μία από τις πρώτες μικρές τεχνολογικές starup που κατάφεραν ξεκινώντας με ελάχιστα χρήματα στην αρχή, να ακολουθήσει μία πετυχημένη πορεία και να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό. Και αυτό είναι σημαντικό.

Γιατί κάθε φορά που μία Ελληνική τεχνολογική startup πετυχαίνει, κάνει κια όλες τις άλλες να δείχνουν λίγο καλύτερες στα μάτια επενδυτών, χρηστών, μελλοντικών υπάλλήλων και συνεργατών. Η μέχρι τώρα πορεία του Taxibeat και 2-3 άλλων starups μας έχει ήδη βοηθήσει πάρα πολύ. Ξαφνικά, υπάρχουν μερικοί δημοσιογράφοι που παλιότερα δεν θα ξέραμε πως να πλησιάσουμε που όταν τους στέλνουμε ένα δελτίο τύπου το διαβάζουν. Υπάρχουν 5, 10, 50 ξένοι επενδυτές που ακόμη κι αν δεν επένδυσαν σε αυτές, έχουν δει αξιόλογες παρουσιάσεις, έχουν δει ικανές ομάδες και founders, έχουν μάθει τα Ελληνικά VCs, κ.λ. Υπάρχουν developers που έχουν εργαστεί σε μία μικρή Ελληνική startup και την είδαν να ολοκληρώνιε κύκλους χρηματοδότησης εκατομμύρίων και να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες.

Επίσης, το Taxibeat (όπως και άλλες starup προφανώς) αναπτύσει την υπηρεσία του στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν και υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους τομείς (από software development, μέχρι design, marketing, customer care, management) που έχουν εμπειρίες και γνώση για το πως όλοι αυτοί οι τομείς λειτουργούν σε μία startup.

Ένας ακόμη λόγος που προσωπικά, θα ήθελα να πετύχει ακόμη περισσότερο το Taxibeat και να φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο, επιτυχημένο exit μέσα στα επόμενα χρόνια είναι για να έχουμε και angels που προέρχονται από επιτυχημένα exits. Ο ρόλος αυτών των angel investors είναι πολύ σημαντικός σε άλλα οικοσυστήματα γιατί φέρνουν μαζί με τα χρήματα και γνώση και εμπειρίες που δεν μπορεί να έχει κάποιος που δεν έχει περάσει από όλα τα στάδια.

Πολλοί θα πουν "δεν με νοιάζει, ας κερδίσει η καλύτερη υπηρεσία". Ναι, αυτή είναι η λογική του καταναλωτή και έτσι πρέπει να σκέφτεται.

Αλλά όσοι είμαστε στον χώρο των startups ξέρουμε ότι πολλές φορές, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ξέρουμε ότι για να δημιουργήσεις το καλύτερο προϊόν χρειάζεσαι πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνογνωσία, σε κεφάλαια, επενδυτές, σχέσεις, ακόμη και σε μία καλή εικόνα που προηγείται της ύπαρξης της εταιρείας σου. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε για "οικοσυστήματα" που δημιουργούν καλύτερες ή χειρότερες προϋποθέσεις ώστε η καλή ιδέα (μην γελιέστε, η αξία της ιδέας είναι πολύ μικρή στο 99% των περιπτώσεων) και οι δύο-τρείς αρχικοί ιδρυτές να μπορέσουν να φτάσουν να γίνουν εταιρεία με 100άδες άτομα προσωπικό και να δημιουργήσουν μεγάλες υπεραξίες.

Από το Taxibeat, ως ιδρυτής μίας startup με έδρα την Ελλάδα έχω ήδη κερδίσει πολλά. Από την μελλοντική επιτυχία του (και ως επιτυχία εννοώ ένα μεγάλο exit των αρχικών ιδρυτών) θα έχω να κερδίσω ακόμη περισσότερα —παραδόξως, θα έχω να κερδίσω ακόμη περισσότερα αν αυτή συνοδεύεται από την επιτυχή αναμέτρηση με έναν κολοσσό όπως το Uber (με valuation πάνω από 10 δις Ευρώ αυτή την στιγμή).

Με λίγα λόγια ο κύριος λόγος που θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το Taxibeat είναι το προσωπικό μου συμφέρον. Δεν περιμένω να προστατέψει κανείς την Α ή την Β υπηρεσία γιατί είναι Ελληνική, αλλά έχω προσωπικό συμφέρον να πετυχαίνουν οι Ελληνικές startup και ως καταναλωτής το συνυπολογίζω όταν κάνω τις επιλογές μου.

Ξέρω ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω θα αφήσουν αδιάφορους (ή μπορεί και να μοιάζουν ακατανόητα) τους περισσότερους, αλλά νομίζω ότι όποιος είναι στον χώρο των startup θα με καταλάβει —για εσάς είναι το άρθρο ;-)