archive about

Pentax OptioS, Conexant Modems + Linux...

Χθες το βράδυ αποφάσισα να κάνω επιτέλους recompile τον kernel (2.4.2-8) ώστε να δουλεύει σωστά η Pentax OptioS, μία μικρή ψηφιακή κάμερα (υπέροχο gadget, 3.2 megapixels, 3x optical zoom, μέγεθος πακέτου τσιγάρων). Ακολούθησα τις οδηγίες που βρήκα στο http://www2.goldfisch.at/knowledge/233. Όλα πήγαν καλά, και πλέον κάνοντας mount /mnt/pentax βλέπω τα περιεχόμανά της. Τέλεια!

Τέλεια; Όχι και τόσο...

Μία και είχα κάνει recompile, έπρεπε να ξαναεγκαταστήσω το module για το Conexant HSFi modem που περιέχει το HP Presario 2800. Το modem αυτό είναι ένα "winmodem", ένα modem που για να δουλέψει χρειάζεται λογισμικό που κάνει την δουλειά που σε άλλα modems κάνει το hardware. Ο λόγος που υπάρχουν τα winmodems είναι ότι έτσι οι εταιρείες μειώνουν το κόστος του hardware που απαιτήται για το modem. Ο λόγος που ονομάζονται από τον κόσμο winmodems είναι ότι το απαραίτητο λογισμικό υπάρχει συνήθως μόνο για windows...

Για το συγκεκριμένο (HSF), που σημειώστε ότι υπάρχει σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ LAPTOPS, υπήρχε ένας τύπος/εταιρεία που στην διεύθυνση http://www.linuxant.com/ είχε φτιάξει το αντίστοιχο module για Linux, σα να λέμε τον driver. Το module αυτό δεν ήταν Open Source αλλά το έδεινε δωρεάν.

Λοιπόν. Από δω και πέρα, το module κάνει $14.75. Εκτός και άν θέλετε να δουλεύετε το modem σε 14.4K. Ας γίνει μάθημα σε όλους μας, άλλο Open Source και άλλο τζάμπα...

Και αν έχετε σκοπό να βάλετε Linux στο laptop που θα αγοράσετε, υπολογίστε ότι πρέπει να δώσετε και περίπου 15 euro αν αυτό περιέχει modem της Conexant... Καλύτερα προτιμήστε κάποιο άλλο.