archive about

Καλό Πάσχα, gnome2.6, suse openexchangeserver 4.1...

[image:44,right] Έχω τόσο καιρό να γράψω που ξέχασα πως κάνω login... :-)

Τί έκανα όλες αυτές τις μέρες; Πολλά και τίποτα... Η δουλειά στους γνωστούς εξοντωτικούς ρυθμούς. Τα προσωπικά καλά (όσοι ξέρουν, ξέρουν :-).

Στο γραφείο εγκαταστήσαμε το SuSE OpenExchangeServer 4.1, δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν είμαι ευχαριστημένος, πάντως τα contacts συγχρονίζονται μεταξύ server και outlook (και όσοι χρησιμοποιούμε gnome/evolution τα βλέπουμε μέσω LDAP). Θα επανέλθω όταν καταλήξω.

Εγκατέστησα και το gnome2.6. Πραγματικά σου δίνει την αίσθηση (όπως πάντα) ότι αίναι αυτό που ευαγγελίζεται "desktop that works". Δουλεύει. Χωρίς πολλά κουμπάκια, επιλογές κ.λ. εκεί που δεν χρειάζεται, αλλά και χωρίς να αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις κάποια ρύθμιση που δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις. Ο νεος "spatial" nautilus, μετά από το πρώτο ξάφνιασμα για τον τρόπο που συμπεριφέρεται, σου γίνεται συνήθεια - και είναι ΠΟΛΥ πιο γρήγορος από τον 2.4... Δεν θα κάτσω να γράψω άλλο ένα review, αν θέλετε δείτε το σχετικό άρθρο στο arstechnica.com και osnews.com.

Ένα πράγμα που έχει αλλάξει και θα ενδιαφέρει τους έλληνες χρήστες είναι ο τρόπος που αλλάζει το πληκτρολόγιο από αγγλικά σε ελληνικά κ.λ. Χρησιμοποιήται πλέον το xklavier, οπότε φροντίστε να έχετε εγκαταστήσει το libxklavier. Από το control-panel -> keyboard -> Layouts επιλέξτε και ελληνικό layout...

Α, και κάτι άλλο. Μετά την εγκατάσταση, δεν μου δούλευε το "volume control" applet. Από ό,τι κατάλαβα ο λόγος έχει να κάνει με το gstreamer. Η λύση είναι να τρέξετε από ένα τρεματικό "gst-register" και μετά "gstreamer-properties". Τέλος, με δεξί κλίκ στο applet -> preferences επιλέγετε το κανάλι που θέλετε να ελέγχετε.

Τέλος, ο Σίμος Ξενιτέλης <simos at gnome dot org> με ενημέρωσε ότι ξεκίνησε το Πλανήτης Ελ/ΛΑΚ, μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα ελληνικά blogs που σχετίζονται με το linux. Καλή συνέχεια!