archive about

Περί ελευθερίας και τζάμπα

Το άρθρο της Σοφίας, Cheap Bastards, μου θύμισε για μία ακόμη φορά πόσο μπλεγμένες έχουμε στο κεφάλι μας τις έννοιες του "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ" και του "ΤΖΑΜΠΑ", καθώς και πόσο ενοχοποιημένο είναι σαν έννοια το κέρδος.

Πάμε λοιπόν... Η Σοφία (και όλοι όσοι έχουν βάλει comments κάτω από το άρθρο της, νομίζω) διαματρύρεται γιατί κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν μέσω Internet αποφάσισαν να κάνουν συνδρομιτικές τις υπηρεσίες τους. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί.

1) Ναι, τους κοστίζει. Βγάλτε τα calculators σας όλοι εσείς οι γκρινιάρηδες και υπολογίστε πόσο data transfer / month έχει να εκπέμπεις για ας πούμε 300 χρήστες ταυτόχρονα, επί 24 ώρες επί 30 μέρες με 64kbits/sec. Μετά βρείτε μου τον πιο φθηνό hosting provider που δίνει τόσο χώρο και πόσο κάνει.

2) Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αν είσαι στην Ελλάδα ο διαφημιστής πληρώνει και για εσένα, αν δεν είσαι δεν πληρώνει. Πυροβολήστε τον που κάνει καλά την δουλειά του. Και στο κάτω-κάτω, γούστο του και καπέλο του.

Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αν τους κοστίζει. Από όσο θυμάμαι οι συγκεκριμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί έιναι εταιρείες. Και σαν εταιρείες, έχουν στόχο να βγάλουν λεφτά. Μπορεί και να αποτύχουν (στην οποία περίπτωση δεν νομίζω ότι θα τρέξετε να συνδράμετε οικονομικά τους μέτοχους που έχασαν) ή να πετύχουν. Αλλά ο λόγος που ρισκάρουν είναι για να βγάλουν. Το θεωρώ τίμιο και έξυπνη ιδέα για να προχωράμε μπροστά -οικονομικά, τεχνολογικά κ.λ.

Και ερχόμαστε τελικά στην διαφοροποίηση. Το ότι ακούγατε φίλοι μέχρι τώρα κάποιο σταθμό μέσω internet χωρίς χρέωση, ήταν ΤΖΑΜΠΑ. Δηλ. κάποιος δεν σας χρέωνε το κόστος αυτής της υπηρεσίας (έστω το 0.0000001 ευρώ ανά μέρα που του κόστιζε). Δικαίωμά του είναι να το κλείσει το μαγαζί ή να το κάνει πριβέ. Δικό του είναι. Και αυτός αγοράζει από τους μουσικούς τα κομμάτια που σας βάζει να ακούτε. Που δικά τους είναι και κάλα κάνουν και τα πουλάνε όσο γουστάρουν.

Αν θέλετε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ξεκινήστε από την αρχή. Ασχοληθείτε με το podcasting (που μπορεί να είναι και κάτω από creative commons licenses), υποστηρίξτε/διαδόστε μουσικούς που διανέμουν την μουσική τους κάτω από παρόμοιες άδειες και υποστηρίξτε ενεργά προσπάθειες για την διασφάλιση της ελευθερίας μας στους τομείς των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλιώς, εμένα απλά μου φαίνεστε τζαμπατζήδες.