archive about

"ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΓΩ ΑΠΟ ΤΟ MONITOR"

"Θέλω να βγω από το monitor". Την παράκληση αυτή έχω δεχθεί 3-4 φορές ως τώρα (πάντα ευγενικά). Για κάποιο περίεργο τρόπο, οι "αιτούντες" είναι από αυτούς που διαβάζω σχετικά συχνά, που έχουν ένα δικό τους στυλ, που δίνουν το δικό τους στίγμα στην μπλογόσφαιρα.

Ο λόγος είναι όλες τις φορές (εκτός από την πιο πρόσφατη, που δεν ξέρω) "προσωπικός", αλλά αν ερμηνεύω σωστά θα μπορούσε να διατυπωθεί "με ενοχλεί το επίπεδο κάποιων εκεί μέσα, τί σας χρωστάω να συγχνωτίζομαι μαζί τους;". Κάτι που καταλαβαίνω απόλυτα -δεν συμμερίζομαι, αλλά καταλαβαίνω, έχω βρεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις και εγώ.

Φοβάμαι όμως ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το monitor σαν forum ή club. Κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ καθόλου. Για να είμαι ειληκρινής, ακόμη δεν έχω καταλήξει πώς ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να εξελιχθεί το monitor. Ορίστε όμως μερικές χρήσεις:

  1. Μηχανή αναζήτησης για τα blogs. Όταν χθές έγραφα το άρθρο για το del.icio.us + js θυμήθηκα ότι και άλλοι έχουν αναφερθεί σε αυτό (παρουσιάσεις, εντυπώσεις, hints). Μία απλή αναζήτηση μου έφερε όλα τα σχετικά άρθρα.
  2. "Εκπαιδευτικό". Κάθεσαι και εξηγείς σε κάποιον τί είναι τα blogs. Όχι το τεχνικό μέρος, αλλά πώς τα χρησιμοποιούν άλλοι για να γράφουν τα προσωπικά τους, άλλοι για να μοιράζονται ιδέες και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, άλλοι για να γράφουν τεχνικά άρθρα, άλλοι για να παρουσιάζουν βιβλία, να κρίνουν ταινείες κ.λ... Ο πιο εύκολος τρόπος για να δώσεις μία ιδέα, μία "γεύση" είναι να πεις "πήγαινε στο monitor να δείς ".
  3. Οι περισσότεροι έχουμε μία λίστα από blogs που παρακολουθούμε τακτικά, είτε με το να τα επισκεπτόμαστε είτε χρησιμοποιώντας κάποιο news aggregator. Αλλά το monitor προσφέρεται για να δει κανείς με "μια ματιά" και τι λένε όλα τα άλλα blogs, συχνά καοιο από αυτά που δεν είναι στις top προτιμήσεις μας έχει κάτι που θα μας ενδιέφερε να διαβάσουμε. Επίσης, πολλοί βρίσκουν νέα blogs μέσα από το monitor...

Ελπίζω (και έχω και εγώ κάποιες ιδέες που γυρνάνε στο μυαλό μου εδώ και καιρό), σιγά σιγά να προσθέσω νέες δυνατότητες που θα μας επιτρέψουν να επεξεργαζόμαστε αυτή την "βιβλιοθήκη ιδεών" με πιο έξυπνους και ουσιαστικούς τρόπους. Όπως και να έχει όμως, το όφελος είναι μεγαλύτερο όσο περισσότερα αξιόλογα blogs περιλαμβάνει -και δεν πιστεύω ότι κάποιος ζητάει να αφαιρέσω το blog του γιατί θεωρεί ότι είναι κακό.

Ελπίζω με τα παραπάνω να έδωσα μία διάσταση διαφορετική από αυτή του "forum/club" για το monitor, την διάσταση που θέλω πραγματικά να έχει. Και ελπίζω όσοι έχετε ζητήσει να αφαιρεθούν τα blogs σας, να το ξανασκεφτείτε. Και όσοι είσαστε ιδιοκτήτες blog που έχω ήδη βγάλει από το monitor να το ξανασκεφτείτε και εσείς!

Προφανώς βέβαια, η τελική απόφαση είναι δική σας.

-- Πριν πατήσω το "submit", διάβασα ένα άρθρο στο kottke.org: These are the people in my (Web) neighborhood που κλείνει με μία φράση που νομίζω ότι έχει σχέση με τα παραπάνω:

As Greg said, the Web is still largely what we make of it, so why not make it a good Web?