archive about

Η διαφήμιση και τα blogs

Όσοι παρατηρείτε τα διάφορα banners που εμφανίζονται στο blog μου και στο monitor θα παρατηρήσατε ότι κατά καιρούς έχω πειραματιστεί με διάφορα... Ορίστε μερικές σκέψεις και συμπεράσματα.

Google Adsense Οι διαφημίσεις του Google, που εμφανίζονται σε sites. Η εμπειρία μου λέει ότι δεν θα γίνετε πλούσιοι, αλλά από την άλλη κάθε κλικ σε ένα από τα banners θα σας δίνει τουλάχιστον μερικά λεπτά του ευρώ. Θα ανακαλύψετε ότι το click-trough-rate είναι πολύ πιο μικρό από όσο θα περιμένατε (εκτός και αν είσαστε από τους "βετεράνους" του χώρου).

Ένας από τους λόγους που χρησιμοποιώ το Google Adsense δεν έχει να κάνει καθόλου με λεφτά. Ο λόγος αυτός είναι τα στατιστικά του. Δίνει αρκετά λεπτομερή στατιστικά για τις εμφανίσεις των banners, κάτι που σημαίνει ότι αν έχει κανείς σε όλες τις σελίδες του Adsense banners τότε έχει ένα πολύ καλό εργαλείο για να βλέπει τα pageviews του site του (πραγματικά pageviews, χωρίς να υπολογίζονται επισκέψεις από crawlers, robots κ.λ.)

Δυστυχώς οι όροι χρήσης μου απαγορεύουν να δόσω πιο λεπτομερή στοιχεία, αλλά αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να κάνετε το σχετικό application πατώντας το παρακάτω banner:

Google Referral Program Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα νέο πρόγραμμα του Google. Αν έχετε λογαριασμό Adsense, τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε και το Referral program. Το παραπάνω banner είναι μέρος του προγράμματος αυτού. Λειτουργεί ως εξής: για κάθε χρήστη που θα ανοίξει AdSense λογαριασμό, όταν ο χρήστης αυτός βγάλει $100 τότε θα πάρετε και εσείς $100 (αν κατάλαβα καλά). Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή... αλλά γιατί όχι;

Amazon Ένα άλλο πρόγραμμα που ίσως να σας φέρει μερικά ευρώ, είναι το affiliate πρόγραμμα του Amazon. Στο associates.amazon.co.uk μπορείτε να ανοίξετε ένα λογαριασμό. Από κει και πέρα, μπορείτε να φτίαξετε τα δικά σας banners που θα εμφανίζονται στο blog/site σας. Για κάθε πώληση που θα γίνεται μέσω του banner σας, θα παίρνετε ένα ποσοστό, γύρω στο 5-6%.

Και εδώ θα ανακαλύψετε ότι "τα λεφτά βγαίνουν δύσκολα", ειδικά όταν η κίνηση στα blogs μας είναι τόσο μικρή και τόσο λίγοι έλληνες κάνουν αγορές on-line.

Αν το blog σας είναι στα ελληνικά, προτιμήστε το .co.uk και όχι το .com. Σημειώστε ότι κάθε ένα από τα Amazon (.co.uk, .com, .fr κ.λ.) είναι διαφορετικό σε ό,τι αφορά τους affiliates που σημαίνει ότι αν εσείς οδηγείτε τους χρήστες σας στο .com και αυτοί τελικά αγοράζουν από το .co.uk, δεν παίρνετε μία. Άρα ή επιλεξτε το πιο "κοντινό" στους χρήστες σας (για Έλληνες+Ελλάδα αυτό είναι το .co.uk).

Αν επιλέξετε το Amazon, μην ξεχνάτε ότι εκτός από βιβλία μπορείτε να "πουλάτε" και ό,τι άλλο πουλάει το Amazon: CD, ηλεκτρονικά, κ.λ.

Commission Junction Το Commission Junction είναι άλλο ένα affiliate προγραμμά. Εδώ διαλέγετε ανάμεσα σε πολλούς διαφημιζόμενους και επιλέγετε ποιούς θέλετε να "πουλάτε". Για κάθε έναν από αυτούς μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα banners και promotions που έχουν και να χρησιμοποιήσετε όποια θέλετε. Στο 99% των περιπτώσεων θα πάρετε λεφτά μόνο αν "γίνει η πώληση" και όχι για το "κλίκ" στο banner.

Και εδώ θα δείτε ότι το να βγάλετε λεφτά είνει αρκετά δύσκολο. Από την άλλη, αν έχετε κάποιο πολύ ειδικό κοινό στο CJ θα βρείτε προϊόντα που δεν υπάρχουν π.χ. στο Amazon (στην περίπτωσή μου, τα geeky t-shirts και γενικά ό,τι πουλάει το Think Geek!!!)

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι ο διαφημιζόμενος που επιλέξατε "καλύπτει" την Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση να βρείτε π.χ. on-line καταστήματα που πουλάνε ενδιαφέροντα πράγματα ή άλλα προγράμματα αλλά δεν καλύπτουν την Ελλάδα, με αποτέλεσμα εσείς να στέλνετε τους αναγώστες σας, αλλά αυτοί να μην ολοκληρώνουν την αγορά όταν βλάπουν ότι δεν μπορούν να λάβουν τα πράγματα που αγόρασαν. Άλλη τέτοια παρίπτωση είναι π.χ. υπηρεσίες για εύρεση εργασίας που είναι μόνο για μία χώρα.

Συμπέρασμα Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει banners στο site σας, θα πρότεινα να ξεκινήσετε με το Google Adsense. Θα δείτε πόσα πραγματικά impressions "βγάζει" το site σας και κάθε κλικ θα σας δίνει κάτι. Αν θεωρήσετε ότι τα στατιστικά του Adsense θα δικαιολογούσαν κάποιο από τα άλλα προγράμματα, προχωρήστε. Αν αναφέρεστε συχνά σε βιβλία ή CD, θα μπορούσατε παράλληλα να ανοίξετε και ένα account στο Amazon Associates και όταν βάζετε link για κάποιο από αυτά να χρησιμοποιείτε τον αντίστοιχο κώδικα ώστε αν κάποιος τα αγοράσει να πάρετε την προμήθειά σας.

Αυτά! Επλίζω να βοήθησα!