archive about

μικρή (;) αλλαγή στο monitor

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι παρατηρήσατε ότι στο monitor, κάποια άρθρα εμφανίζονται με μεγαλύτερα γράμματα από άλλα.

Γιατί; Το monitor "παρακολουθεί" πλέον αρκετά blogs, που σημαίνει πολλά posts ανά μέρα. Είναι λογικό κάποια από αυτά τα posts να συγκετρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον (καλώς ή κακώς) και άλλα μικρότερο. Το monitor προσπαθεί να μετρήσει αυτό το "ενδιαφέρον". Έτσι προκύπτουν τα "δημοφιλή". Αυτά σε επίπεδο post. Σκέφτηκα όμως ότι όταν βλέπω την σελίδα π.χ. με τα σημερινά posts (που μπορεί να είναι πάνω από 100), θα ήθελα κάπως να ξεχωρίζω αυτά που προέρχονται από blogs που συγκεντώνουν μεγαλύτερο "ενδιαφέρον". Ανάλογα με το "ενδιαφέρον" που έχουν λοιπόν τα posts ενός blog, θεωρώ ότι και το blog έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το εμφανίζω με μεγαλύτερους χαρακτήρες.

Μία εναλλακτική λύση θα ήταν π.χ. στην πρώτη σελίδα να εμφανίζω μόνο posts από blogs που έχουν μεγαλύτερο "ενδιαφέρον", αλλά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος -πρέπει να φαίνονται όλοι, αλλά μπορώ να τονίζω κάποιους περισσότερο.

Πώς; Για να υπολογίσω το "ενδιαφέρον" χρησιμοποιώ 2 παραμέτρους: 1) Πόσα άλλα posts έχουν link προς ένα συγκεκριμένο άρθρο. 2) Πόσοι χρήστες του monitor έχουν βάλει ένα άρθρο στο linkblog τους. (πρέπει να έχετε κάνει login, σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ)

Κάθε ώρα περίπου, το "ενδιαφέρον" κάθε άρθρου ξαναϋπολογίζεται. Για τον υπολογισμό, λαμβάνονται υπόψη άρθρα που έχουν γίνει post μέσα στις τελευταίαες 15 ημέρες, άρα ένα άρθρο δεν μπορεί να μείνει στα δημοφιλή πάνω από 15 μέρες το πολύ.

Το "ενδιαφέρον" κάθε blog είναι ίσο με το max του ενδιαφέροντος των posts του (των τελευταίων 15 ημερών).

Για να μην παρεξηγηθώ... Χρησιμοποίηση την λέξη "ενδιαφέρον" παραπάνω, μέσα σε εισαγωγικά για να δείξω ότι είναι απλά αυτο που στα μαθηματικά ονομάζουμε "μέτρο" (ή μερική). Είναι ένας αλγόριθμος που δείχνει κάτι. Μπορεί να γράψετε το σημαντικότερο ποιήμα του αιώνα μας σε ένα post σας, και επειδή δεν διαβάζει το blog σας κανένας, ή δεν καταλαβαίνει τί θέλετε να πείτε, να έχει μικρό "ενδιαφέρον" κατά το monitor. Μπορεί η πιο μεγάλη, ποταπή, φτηνή βλακεία να συγκεντρώσει μεγάλο "ενδιαφέρον". Όπως καταλαβαίνετε η μέθοδος είναι αυτόματη. Έχω προσπαθήσει να ρυθμίσω έτσι τον αλγόριθμο πού να είναι σχετικά δύσκολο κάποιος να τον "εκμεταλλευτεί". Αν δω ότι τελικά δεν βγάζει νόημα το σύστημα, θα το καταργήσω ή θα το αλλάξω. Και πάντα, είμαι ανοιχτός να ακούσω τις παρατηρήσεις και τις ιδέες σας.