archive about

webcitation.org

Το webcitation.org είναι ένα είδος ηλεκτρονικού αρχείου σελίδων. Δηλαδή;

Ας πούμε ότι υπάρχει μία σελίδα στο internet στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι μία σελίδα με κάτι που με προσβάλει. Ή με μία δήλωση που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω σε ένα βιβλίο, σε ένα άρθρο. Ή με υλικό που θεωρώ ότι είναι δική μου πνευματική ιδιοκτησία και έχει κλαπεί. Προφανώς, η σελίδα έχει μια διεύθυνση την οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ότι αύριο ή μετά από 1 χρόνο που θα πάω στην ίδια διεύθυνση το περιεχόμενο της σελίδας δεν θα έχει αλλάξει -θα μπορούσε ακόμη και όλο το site να έχει εξαφανιστεί.

Το webcitation.org αφού δηλώσετε την διεύθυνση της σελίδας κάνει ένα αντίγραφό της την στιγμή ακριβώς που το ζητήσατε και σας δίνει ένα νέο URL στο οποίο θα μπορείτε πάντα να την δείτε. Φαντάζομαι ότι μία προφανής χρήση είναι σε δικαστικές διαμάχες. Αλλά θα μπορούσε να είναι και απλά για να σιγουρευτεί κάποιος ότι ένα κείμενο που βρίσκεται on-line θα διασωθεί, ό,τι και αν συμβεί στο site. Π.χ. ό,τι και να γίνει στην διεύθυνση http://www.webcitation.org/5IlrDwuA2 θα υπάρχει ένα snapshot του http://vrypan.net/weblog ακριβώς όπως είναι τώρα που γράφω το άρθρο αυτό.

Ίσως αυτό ξενίζει κάποιους. Πολλοί έχουμε την ψευδείσθηση ότι μπορούμε να γράφουμε ό,τι θέλουμε και αύριο-μεθαύριο αν θέλουμε να το σβήσουμε. Στην παργματικότητα αυτό είναι ψευδαίσθηση αφού υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορεί να υπάρχει η σελίδα μας ακόμη και αφού την σβήσουμε: το WayBack Machine, η cache του Google και πολλές άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και στο PC κάποιου που είδε την σελίδα και την έσωσε στον δίσκο του. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, από την στιγμή που δημοσιεύεται κάτι δύσκολα "ξεδημοσιεύεται" -είτε πρόκειται για εφημερίδα, βιβλίο ή internet.

Θεωρώ την συγκεκριμένη υπηρεσία ένα απαραίτητο "εργαλείο για την σύγχρονη εποχή". Ενδιαφέρον έχουν και οι σκέψεις του Lawrence Lessig [1] σχετικά.

-- [1] Άσχετο, αλλά σχετικό: ο Lawrence Lessig είναι (εκτός των άλλων) συγγραφέας του καταπληκτικού βιβλίου Free Culture: The Nature and Future of Creativity που θα έπρεπε να διαβάσει οποιοσδήποτε ανησυχεί για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην εποχή του Internet.