archive about

ΦΑΓΕ: ανακαλούνται παιδικά γιαούρτια

Διαβάζω το θυμωμένο άρθρο του Γρηγόρη με τίτλο "ΦΑΓΕ... διατροφικά σκάνδαλα!!!". Δεν συμφωνώ καθόλου με τον θυμό και την αγανάκτηση στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα (και αυτό το αντιγράφω από το post του Γρηγόρη και πάλι) με την ΦΑΓΕ:

Ανακαλούνται από την ελληνική αγορά επιδόρπια γιαουρτιού junior της εταιρείας ΦΑΓΕ με γεύσεις μπανάνα, καραμέλα, κεράσι, πορτοκάλι, φράουλα και εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α+D, με ημερομηνίες λήξης 4/12, 5/12, 6/12 και 7/12, λόγω πιθανότητας ύπαρξης θραύσματος κρυστάλλου στο προϊόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της ζητάει από τους καταναλωτές που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διατροφικής Ενημέρωσης της εταιρείας για την αντικατάσταση του προϊόντος (τηλ. 800 11 28000 γραμμή καταναλωτών χωρίς χρέωση). Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, τα προϊόντα έχουν διατεθεί από την προηγουμενη εβδομάδα στην αγορά και μια μικρή ποσότητα έχει εξαχθεί στην Κύπρο. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε μια από τις τρεις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης και πρόκειται για ατύχημα που οφείλεται σε θραύση γυάλινου προστατευτικού. Ενα μικρό τμήμα γυαλιού βρέθηκε σε συσκευασία και το υπόλοιπο τμήμα πάνω στο μηχάνημα της συσκευασίας.

Συγνώμη, αλλά για εμένα η προληπτική απόσυρση ενός προϊόντος, είτε είναι αυτοκίνητο, είτε γιαούρτι δείχνει ευαισθησία από την πλευρά της εταιρείας. Ίσως και φόβο για πιθανές νομικές επιπτώσεις, ναι. Αλλά είναι σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες και δεν μπορώ να κρίνω την συγκεκριμένη περίπτωση. Να θυμίσω όμως ότι οι "αποσύρσεις" και "ανακλήσεις" προϊόντων ξεκίνησαν να γίνονται δημοφιλής από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και εκεί, την κίνηση την έκαναν πρώτες οι μεγάλες και ακριβές μάρκες αυτοκινήτων.

Προσωπικά καταλαβαίνω ότι όταν έχεις μία γραμμή παραγωγής μπορεί κάτι κάποια στιγμή να πάει στραβά. Προτιμώ τις εταιρείες που έχουν το θάρρος και την δύναμη να βγουν και να ανακοινώσουν ένα πρόβλημα, από αυτές που το κρύβουν και ελπίζουν να μην αποκαλυφθεί.

Θεωρώ ότι ως καταναλωτές, θα έπρεπε να ζητάμε 1) να υπάρχουν πολλοί, καλοί και αυστηροί έλεγχοι και 2) να ανακοινώνεται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πρόβλημα προκύπτει από τους ελέγχους αυτούς και 3) να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από την ίδια την εταιρεία. Αυτό δείχνει να έκανε η ΦΑΓΕ και για αυτό θα πρέπει μάλλον να ανέβει στην καταναλωτική μας εκτίμηση και όχι το αντίθετο. Όπως θα ανέβει στην εκτίμησή μου και μία εταιρεία αυτοκινήτων που θα μου ζητήσει να περάσω από τα συνεργεία της γιατί μετά από πολλούς έλεγχους έχει μία υποψία ότι μερικά αυτοκίνητα που έχει δώσει στην αγορά μπορεί σε κάποιες συνθήκες να παρουσιάσουν πρόβλημα με τα φρένα τους.

--

Disclosure (για τους "πονηρούς"): Η ΦΑΓΕ είναι πελάτης της OgilvyOne στην οποία δουλεύω. ΟΜΩΣ, οι απόψεις που εμφανίζονται στο blog μου είναι προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της OgilvyOne ή των πελατών της.