archive about

vodafone mobile connect 3G broadband

Λοιπόν, μετά από 5 μέρες που χρησιμοποιώ το vodafone mobile connect 3g broadband, νομίζω ότι έχω μία καλή εικόνα της κατάστασης.

(όλη η ιστορία στο επερχόμενο podcast, θα μείνω στα συμπεράσματα εδώ)

Λοιπόν, καταρχήν το κόστος. Το πρόγραμμα που αγόρασα είναι για 1GB traffic τον μήνα και κοστίζει 77Euro/μήνα. Το ωραίο είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχει προσφορά που επιτρέπει απεριόριστη χρήση (χωρίς επιπλέον χρώση) μέχρι 31/5/2007. Άρα έχουμε unlimited usage με 77Euro/μήνα. Ακριβό, αλλά OK αν είναι η μόνο λύση... Το συμβόλαιο πρέπει να κρατήσει για 12 μήνες, που σημαίνει (έτσι μου είπαν στο κατάστημα) ότι αν διακόψεις πιο πριν θα χρειαστεί να πληρώσεις την κάρτα/modem που δίνουν δωρεάν (κόστος περίπου 200Euro).

Δεύτερον, η ταχύτητα. Η vodafone αναφέρει "έως και 1,8 Mbps ταχύτητες σύνδεσης", που είναι αλήθεια, ΑΛΛΑ το μυστικό είναι στο εώς και. Υπάρχουν 3 διαφορετικές καταστάσεις: GPRS, 3G και 3G broadband. Στην ιδανική κατάσταση που έχετε κάλυψη και σήμα 3G broadband στο σημείο που βρίσκεστε, πραγματικά οι ταχύτητες είναι πολύ καλές. Είδα downloads με μέχρι και 140 Kbytes/sec (ίσως και περισσότερο) και uploads με 45 Kbytes/sec.

Αν όμως το σήμα δεν είναι καλό (μιλάμε ότι όλες οι δοκιμές έγιναν μέσα στο ίδιο σπίτι), τότε τα πράγματα είναι απελπιστικά. Browsing θα μπορείτε να κάνετε λίγο πιο αργά ή λίγο πιο γρήγορα, αλλά ο,τιδήπτε περιλαμβάνει upstream (π.χ. οποιαδήποτε web form, web-based mail, uploads κ.λ.) απλά ΔΕΝ παίζει. Το upstream είναι τόσο αργό που απλά η αποστολή δεδομένων κάνει time-out. Και δεν μιλάω για upload φωτογραφιών μόνο, μιλάω και για ένα mail μίας γραμμής στο gmail. Επίσης, είδα περιπτώσεις όπου το modem γυρνούσε από 3G broadband σε 3G και πίσω χωρίς να το μετακινήσω ούτε χιλιοστό.

Ένα άλλο ΠΟΛΥ ενοχλητικό (έως απαράδεκτο) είναι ότι προφανώς η vodafone χρησιμοποιεί transparent proxy που "πειράζει" την ποιότητα των εικόνων! Αυτό σημαίνει ότι όλο το web traffic στο port 80 (web) περνάει μέσα από κάποιο proxy. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά ορίστε τα στοιχεία. Παρατήρησα ότι πολλές εικόνες που έβλεπα σε sites ήταν παραμορφωμένες, όπως όταν κατεβάζεις την ποιότητα σε μία jpeg. Έστησα ένα δικό μου proxy, σε ένα απομακρυσμένο server ("πίσω" από την vodafone) και τον χρησιμοποίησα. Ορίστε τα αποτελέσματα, το πρώτο screenshot είναι χωρίς proxy (αλλά εγώ υποστηρίζω με τον proxy της vodafone) και η δεύτερη με τον δικό μου proxy. Πατήστε για να τις δείτε σε κανονικό μέγεθος. Η διαφορά είναι προφανής (π.χ. στο logo, πάω αριστερά):

Συνεπώς, αν δεν ξέρετε ή δεν μπορείτε να κάνετε μία παρόμοια αλχημεία, θα βλέπετε πολλές σελίδες πολύ ασχήμες...

Τέλος το hardware. Αγόρασα το usb modem και όχι την PCMCIA card ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιώ τόσο στο MacBook Pro όσο και στο mac mini (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή χρειαστεί). Αν έχετε windows, οι drivers είναι ενσωματωμένοι στο modem και θα εγκατασταθούν αυτόματα (έτσι λέει το manual, δεν το δοκίμασα, το 1 laptop με windows είναι λυπηρή μειοψηφία στο σπίτι). Για OS X υπάρχει το αντίστοιχο πρόγραμμα που θα πρέπει να κατεβάσετε από το site της Vodafone, παίζει καλά, αν και μετά από αρκετές ώρες (7-8) είδα το modem να μην λειτουργεί σωστά και χρειάστηκε να κάνω αποσύνδεση και επανασύνδεση -μικρό το κακό.

Το modem είναι ουσιαστικά το HUAWEI E220 HSDPA που (αν και δεν το δοκίμασα) είδα ότι μπορεί να παίξει και σε Linux. Δεν το δοκίμασα ακόμη, δεν ξέρω πόσο εύκολα ή πόσο καλά, αλλά όποιος ενδιαφέρεται ας κάνει μία σχετική αναζήτηση στο Google. Κάτι είδα για υποστήριξη στον kernel 2.6.20.

Γενικό συμπέρασμα: αν ξέρετε ότι έχετε καλό σήμα 3G broadband εκεί που θα το χρησιμοποιήσετε, το vodafone mobile connect είναι μία ακριβή αλλά πολύ καλή λύση. Αν όχι, ετοιμαστείτε για λίγους ή πάρα πολλούς συμβιβασμούς που μπορεί και να μην δικαιολογούν το κόστος. Αν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήσετε για να δείξετε στον πελάτη το on-line demo του νέου site που σχεδιάζετε, σκεφτείτε ότι οι οικόνες μπορεί να εμφανίζονται άθλιες. Παίζει σε Windows, OS X και μάλλον Linux. Ίσως, ένας router όπως ο Linksys WRT54G3G να βοηθούσε στην ποιότητα του σήματος και να ήταν καλή λύση, σε περιπτώσει όπως η δική μου που απλά ενδιαφέρομαι να έχω γρήγορο Internet σε ένα συγκεκριμένο χώρο και όχι "στον δρόμο", αλλά δεν νομίζω ότι κυκλοφορεί στην Ελλάδα.