archive about

ο firefox 3 θα υποστηρίζει microformats;

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες[1] τεχνολογίες του Internet είναι τα micorformats. Μία απλή εξήγηση του τί είναι τα microformats, είναι ότι είναι XHTML γραμμένη έτσι ώστε να εμφανίζεται "όμορφα" (κατανοητά σε ένα άνθρωπο) μέσα σε ένα browser και ταυτόχρονα περιέχει πληροφορίες με τρόπο που να μπορεί να αναλυθεί από ένα πρόγραμμα.

Ο Alex Faaborg το περιγράφει καλύτερα: adding semantics to markup to take it from being machine readable to being machine understandable..

Για παράδειγμα, υπάρχει το hCard microformat για την περιγραφή στοιχείων επικοινωνίας, το hCalender για events, ακόμη και ένα hResume microformat για να περιγράφεις το CV σου[2].

Διαβάζω ότι πιθανότατα ο Firefox 3 θα μετατραπεί σε ένα έξυπνο μεσολαβητή για microformats. Θα αναγνωρίζει δηλαδή τα microformats που βρίσκονται σε μία XHTML σελίδα και θα στέλνει τις πληροφορίες σε άλλες εφαρμογές.

Γενικά, πιστεύω ότι αν ο Firefox αγκαλιάσει τα microformats, θα δούμε να διαδίδονται και να αναπτύσονται πολλές και έξυπνες εφαρμογές. Όσοι ασχολήστε με τον χώρο, παρακολουθήστε το φαινόμενο.


[1] όχι και τόσο νέα και όχι και τόσο τεχνολογία... Υπάρχει σαν ιδέα εδώ και μερικά χρόνια και δεν είναι καμία τεχνολογική εξέλιξη, αλλά χρήση υπάρχουσας τεχνολογίας με συγκεκριμένες συμβάσεις και έξυπνο τρόπο. [2] για το hResume έχω βάλει και εγώ το χεράκι μου :-)