archive about

web metrics και "απλοί χρήστες"

Αγαπητέ aggregator owner, developer, κ.λ.,

Ξανά και ξανά οι ίδιες συζητήσεις. Ίσως κάποιοι να θυμούνται τα flamewars κάπου στα τέλη του 1999 (νομίζω) σχετικά με την Alexa και το ranking των ελληνικών sites, τότε που ο ΔΟΛ έλεγε πόσο ψηλά βρίσκονται τα sites του σε αυτή -ήταν και οι χρυσές εποχές του ΧΑΑ και ο απόηχος του .com bubble, πριν σκάσει, στην Ελλάδα. Τότε κάποιος είχε ανεβάσει ένα γιαπωνέζικο site στα τοπ ελληνικά σύμφωνα με την Alexa ;-)

Τώρα έχουμε ένα νέο burst χρηστών, άντε πάλι να τους εξηγήσεις.

Προφανώς όταν μετράς κάτι, υπάρχει μία ολόκληρη λογική από πίσω: μετράς π.χ. το βάρος των ανθρώπων, αλλά αν θες να είσαι σωστός πρέπει να κάνεις κανονικοποίηση ανάλογα με το υψόμετρο που το μέτρησες, μετράς τον όγκο του νερού, αλλά πρέπει να πεις και για τις συνθήκες θερμοκρασίας, να αφαιρέσεις ή να ερμηνεύσεις outliers κ.λ.

Έχεις λοιπόν 2 επιλογές: ή χρησιμοποιείς ένα όρο κατανοητό από το κοινό, βλ. "δημοφιλές", "επισκεψιμότητα" και αναγκάζεσαι να εξηγείς στον καθένα όλη την λογική από πίσω (που πολλές φορές δεν είναι και τόσο απλή, π.χ. άλλο αναγνωσιμότητα, άλλο επισκεψημότητα αν λάβεις υπόψη σου και τους feed subscribers, αν θα περιλάβεις ή όχι τα bots, τα refresh, όταν μετράς links μετράς και τα τα nofollow ή όχι κ.λ. κ.λ.) η φτιάχνεις ένα δικό σου όρο "VRZM index", "pagerank", δεν τον καταλαβαίνει κανείς και ή τον δέχονται ως έχει ή τον αγνοούν...

Ένα είναι σίγουρο: αυτοί για τους οποίους το θέμα δεν έχει πραγματική σημασία (π.χ. δεν βγάζουν λεφτά, δεν αλλάζει τίποτα αν θα είναι #1 ή #1.000.000) και που είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν γιατί δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις, αυτοί είναι που θα σε πρήξουν, θα σε ειρωνευτούν, θα σε κατηγορήσουν.

Καλό στομάχι.