archive about

open source και πολιτική

Διάβαζα το post του Δημήτρη, Γιατί υστερούμε στην ανάπτυξη OpenSource λογισμικού; και την απάντηση του Σίμου. Εγώ θα συμφωνήσω με ένα από τα comments στο πρώτο post, από τον Σπύρο Τζαβέλλα:

υστερούμε στην ανάπτυξη OpenSource λογισμικού γιατί υστερούμε γενικότερα στην ανάπτυξη λογισμικού

Είμαστε ως χώρα πολύ πίσω σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ανάπτυξη λογισμικού και τεχνολογίας. Υπάρχουν όμως και κάποια θετικά σημάδια με σημαντικότερο το ότι το Open Source έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται (γιατί πάντα ήταν) και στην Ελλάδα ως πολιτικό θέμα. Πολιτικό με την έννοια ότι εμπεριέχει ένα μοντέλο ανάπτυξης της τεχνολογίας και έχει άποψη για θέματα που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα της τεχνολογίας, της γνώσης και της πληροφορίας.

(Μικρή παρένθεση: παραδόξως, από τους πρώτους που το ανέδειξαν ως "πολιτικό θέμα" ήταν η Microsoft η οποία στα τέλη του '90 και λίγο πιο μετά το παρουσίαζε λίγο-πολύ ως "κομμουνιστικό" και "εχθρό της οικονομίας και της αγοράς", μία αντιμετώπιση που έχει αλλάξει εντυπωσιακά από τότε... )

Το OLPC θα έρθει και στην χώρα μας. Ανάλογα με την πολιτική βούληση και το πόσο πιστεύουν σε μία τέτοια προσέγγιση στην εκπαίδευση οι κυβερνήσεις μας, θα καταφέρει να μείνει ή τελικά θα αποσυρθεί ή θα μείνει να πιάνει σκόνη σε αποθήκες του Υπ. Παιδείας (είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πάρα, μα πάρα, πολλές αντιδράσεις). Όπως και να έχει όμως, θα αποτελέσει μία μικρότερη η μεγαλύτερη αιτία να ασχοληθούν κάποιοι (μαθητές, καθηγητές, ιδρύματα, αγορά) με το Ανοιχτό Λογισμικό.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και δείχνει να κινείται στον χώρο του OSS [1], δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο στο πρόγραμμά του. Το καλό είναι ότι στα σχόλια που έχουν μπει στο Η Ελλάδα στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών υπάρχουν αρκετές αναφορές. Νομίζω ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα αν η "κοινότητα" (όπως και αν την ορίζουμε) κατάφερνε να μπει για πρώτη φορά, το θέμα του Ανοιχτού Λογισμικού στις προγραμματικές δηλώσεις ενός μεγάλου ελληνικού κόμματος.

Με δεδομένο ότι δείχνει να υπάρχει εύφορο έδαφος για μία τέτοια κίνηση θα πρότεινα σε όσους ενδιαφέρονται να πιέσουν, ο καθένας όπως μπορεί. Π.χ. σύλλογοι όπως το HELLUG θα μπορούσαν να συντάξουν συγκεκριμένη επιστολή με τις θέσεις τους ή και να οργανώσουν (βλ. εδώ) μία συζήτηση για το θέμα, μεμονωμένοι χρήστες θα μπορούσαν να βάλουν τις προτάσεις τους στο dialogos.pasok.gr κ.λ.

Δεν πιστεύω ότι ακόμη και αν τα καταφέρουμε να μπούν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις σχετικά με το OSS, θα γίνει αυτόματα κάτι. Αλλά θεωρώ ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα που θα διευκόλυνε μελλοντικά να περάσουμε πιο συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις. Και φαντάζομαι ότι αν το ΠΑΣΟΚ περιλάβει ένα τέτοιο θέμα στις προγραμματικές του δηλώσεις, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν κι άλλοι... (ελπίζω!)

-- [1] Ενδεικτικά: - Ενημερωτικό Βίντεο για το Ελεύθερο Λογισμικό, - Οι Γ. Παπανδρέου & Μιχάλης Χρυσοχοίδης μιλούν με τον Μιχάλη Μπλέτσα υπεύθυνο δικτύωσης του μαθητικού υπολογιστή των 100 δολαρίων, - Εκπομπή με θέμα το ανοιχτό λογισμικό