archive about

η Microsoft επιτίθεται στον "Ελεύθερο Κόσμο"

Το CNN έχει ένα πολύ καλό άρθρο με τίτλο Microsoft takes on the free world [1] σχετικά με την στάση της Microsoft που δείχνει να "επιτίθεται" στον κόσμο του Ανοιχτού/Ελέυθερου Λογισμικού με την κατηγορία ότι υπάρχουν κομμάτια κώδικα που χρησιμοποιούνται στο OSS για τα οποία κατέχει πατέντες.

Είναι ένα θέμα το οποίο άκουσα να αναφέρεται και στο MIX07 σε κάποιες αρκετά παθιασμένες (και από τις δύο πλευρές) συζητήσεις που άνοιξα σχετικά με το Open Source. Το επιχείρημα που άκουσα ήταν ότι "αν το ανοιχτό λογισμικό καταπατάει κάποιες πατέντες, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα "επιτεθεί" στον distributor όπως θα έκανε σε εμπορικό λογισμικό, αλλά στον τελικό χρήστη" -τουλάχιστον αυτό δείχνει να είναι η λογική με την οποία κινείται η microsoft.

Για εμένα, το παραπάνω άρθρο περιέχει μία παράγραφο που αναδεικνύει το πραγματικό θέμα: όπως είναι η κατάσταση με τις πατέντες λογισμικού και τα πνευματικά δικαιώματα γενικά, ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα "παιχνίδι" στον οποίο επιτρέπεται να "παίζουν" μόνο οι "μεγάλοι", όσοι έχουν ένα καλό οπλοστάσιο από πατέντες και ένα αρκετά μεγάλο στρατό από δικηγόρους.

It's a cold war, and what keeps the peace is the threat of mutually assured destruction: patent Armageddon - an unending series of suits and countersuits that would hobble the industry and its customers.

Το σύστημα κατοχύρωσης, διαχείρισης και υπεράσπισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι προβληματικό και σάπιο. Έχει διαμορφωθεί σε μία εποχή που οι μόνοι που ενδιαφέρονταν για αυτά τα πράγματα ήταν ο εταιρικός κόσμος και είναι φτιαγμένο για αυτόν. Βρισκόμαστε όμως σε μία εποχή που ο καθένας μπορεί να παράγει και να διανέμει παγκόσμια πνευματική ιδιοκτησία, είτε αυτή είναι μουσική, είτε video, είτε λογισμικό. Το ίδιο σύστημα που φτιάχτηκε για να διασφαλίσει τους δημιουργούς και να ενισχύσει την δημιουργικότητα και την καινοτομία, δείχνει να λειτουργεί ανασταλτικά στο να συμμετέχουν στην δημιουργικότητα και στην καινοτομία τα άτομα: open source software, user generated content.

-- [1] via drandakis@twitter