archive about

συγχρονισμός ήχου και εικόνας

Μερικές φορές τα σχόλιά σας στο blog μου είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα posts. Όπως η απάντηση του Θανάση στο post μου για τα video editing προβλήματα που αντιμετώπισα πριν από μερικές μέρες. Αποφάσισα λοιπόν να το κάνω ξεχωριστό post. :-)

Το πρόβλημά μου ήταν ότι ο ήχος που είχα γράψει σε ένα audio recorder όταν πήγα να τον βάλω "πάνω" από τον ήχο που είχα γράψει στην κάμερα, ώστε να έχω εικόνα από την κάμερα και ήχο από το recorder (που είχε καλύτερη ποιότητα), ανακάλυψα ότι δεν είχαν την ίδια διάρκεια. Δηλ. ενώ στην κάμερα το ίδιο κομμάτι έπιανε Χ χρόνο, στο recorder έπιανε Ψ!

Ορίστε η απάντηση του Θανάση που μου έλυσε και άλλες απορίες!

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει από την γέννηση του «ομιλούντος» κινηματογράφου ! Γι αυτό ήταν επανάσταση η οπτική καταγραφή του soundtrack πάνω στο film stock. Σκεφθείτε να πρέπει να συγχρονίζει ο projectionist κάθε μπομπίνα στην αναπαραγωγή!

Οι περισσότερες κάμερες έχουν εισόδους για τον ήχο οπότε, αν είναι εφικτό, το σήμα από την κονσόλα να πηγαίνει εκεί (μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υποδοχή για το εξωτερικό μικρόφωνο ως γενική είσοδο και να συνδέσεις εκεί το καλώδιο. Προσοχή στα levels γιατί πολλές φορές το σήμα οδηγείται σε προενισχυτή και "μπουκώνει" εύκολα). Δεν θα γλιτώσεις εντελώς αλλά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και είναι η ευκολότερη λύση.

Αν τώρα ΠΡΕΠΕΙ να γράψεις τον ήχο ξεχωριστά, υπάρχουν γενικά οι εξής τρόποι: ο πρώτος είναι σχετικά ακριβός αλλά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν και οι δύο συσκευές καταγραφής να υποστηρίζουν SMPTE time code, στην πράξη μία μορφής metadata. Η μία συσκευή «κρατάει το χρόνο» (master timekeeper) και η άλλη ακολουθεί. Σε πολύ ακριβά studio quality συστήματα ο master timekeeper συγχρονίζει με ατομικό ρολόι μέσω internet ή μέσω GPS για φορητές συσκευές (είπαμε, ο τρόπος είναι ακριβός!).

Αν είναι έτσι έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ένας μπακάλικος τρόπος όπου χρησιμοποιείς μία πρόχειρη κλακέτα, ένα χτύπημα των χεριών μπροστά στην κάμερα το οποίο θα το «πιάσει» και η συσκευή που καταγράφει τον ήχο. Διευκολύνει το συγχρονισμό και δουλεύει καλά αρκεί να είναι μικρή η διάρκεια της εγγραφής. Παρεμπιπτόντως οι ακριβές κινηματογραφικές κλακέτες, αυτές με τα κόκκινα led, εκτός από τις λοιπές πληροφορίες δείχνουν και τον SMPTE κώδικα.

Στην πραγματικότητα οι λόγοι αποσυγχρονισμού είναι πολλοί. Οι φθηνές κάμερες για παράδειγμα δεν μπορούν να πετύχουν σταθερή ταχύτητα στην κίνηση του μαγνητικού υλικού πάνω από την κεφαλή (αν μιλάμε για tape based DV) Πολύ συχνά μάλιστα έχουν διαφορά στην ταχύτητα εγγραφής από την ταχύτητα αναπαραγωγής! Βάλε και τα πιθανά dropped frames που θα έχεις στη μεταφορά ακόμη και από ψηφιακό μέσο καταγραφής και το πράγμα μετά από λίγο θα χάσει το συγχρονισμό του.