archive about

νέα από το google

Η Google έκανε μερικές ενδιαφέρουσες κινήσεις τις τελευταίες μέρες. Από αυτές νομίζω ότι κάποιες ξεχωρίζουν.

Καταρχήν, μετά εξαγορά του FeedBurner, χθές ανακοινώθηκε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονταν επί πληρωμή από το FB θα είναι πλέον δωρεάν. Ως "πελάτης" του FeedBurner για 2+ χρόνια, πρέπει να πω ότι ακόμη και επί πληρωμή, τα "PRO" στατιστικά άξιζαν πέρα για πέρα. Τώρα που θα είναι δωρεάν, αξίζει να ρίξετε μία ματιά.

Δεύτερον, η εξαγορά του GrandCentral. Το GrandCentral είναι μία καταπληκτική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες του να διαχειρίζονται τα τηλεφωνήματά τους με την ευελιξία που έχουν μάθει να έχουν στο email. Μία αναλυτική παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αλλά για όσους βαριούνται να αναφέρω για παράδειγμα ότι μπορείτε να έχετε διαφορετικούς τηλεφωνητές για διαφορετικούς καλούντες, να προωθείτε τις κλήσεις σας στο σπίτι, το κινητό ή το γραφείο ανάλογα με το ποιός σας καλεί, τα ηχητικά μηνύματά σας είναι προσβάσιμα μέσω web και ότι μπορείτε να "γειώσετε" μόνιμα κάποιους ενοχλητικούς με τους οποίους δεν έχετε όρεξη να μιλάτε, αλλά επιμένουν να σας καλούν. Η υπηρεσίες του GrandCentral είναι διαθέσιμες μόνο στις ΗΠΑ [1] για την ώρα. Φαντάζομαι ότι η πιθανή ενσωμάτωση του GrandCentral στο Gmail θα έκανε το δεύτερο ανησυχητικά καλό...

Ενδιαφέρον έχει και το ότι η δοκιμαστική version του Blogger επιτρέπει το video uploading (με προβληματάκια ακόμη) και παράλληλα προσθέτει enclosures στο feed σας μετατρέποντάς το σε video podcast. Μία δοκιμή που έκανα είδα ότι κάνει και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: ενώ ανέβασα ένα quicktime video, το enclosure είχε το ίδιο video σε MPEG-4 μορφή -πάρα, μα πάρα πολύ βολικό αν θέλετε μέγιστη συμβατότητα.

Τέλος, να σημειώσω ότι το Google Documents βελτιώθηκε σε εμφάνιση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αργά αλλά σταθερά προσθέτει δυνατότητες όπως αυτή που δείχνουν ίσως πώς και γιατί θα προτιμούμε στο μέλλον τις "web2.0" versions εφαρμογών που θα μπορούσαμε να τρέχουμε στο desktop μας. Και βέβαια να μην ξεχνάμε την εξαγορά της Tonic Systems που μάλλον "δείχνει" προς ένα "presentation app" (βλ. powerpoint).

Αυτά...

[1] Βέβαια, εγώ είχα πει σε κάποιους να το φέρουμε στην Ελλάδα, σε ανύποπτο χρόνο, τότε πού ίσως και να μπορούσαμε, ποιος με ακούει όμως; Ε; GSF; (ξέρει αυτός...) Ε, δεν άντεξα να μην το αναφέρω... :-)