archive about

Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιών στην πολιτεία της Βιρτζίνια

Σχεδόν πάντα κάνουμε το λάθος να αναφερόμαστε στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή των ΗΠΑ σαν να είναι ομοιόμορφη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία. Το άρθρο του Om Malik που αναφέρεται σε ένα άλλο, στο inRich.com, σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί μία από τις λιγότερο αναπτυγμένες πολιτείες σε αυτόν τον τομέα, η Βιτρζίνια, μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Η Βιτρζίνια λοιπόν, προσπαθεί να αναπτύξει την υποδομή της. Για να το πετύχει αυτό βασίζεται σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον MBC (Mid-Atlantic Broadband Cooperative). Ο οργανισμός αυτός έχει επενδύσει στο να αναπτύξει το "backbone" της συγκεκριμένης πολιτείας. Η λογική είναι ότι η επένδυση αυτή δεν θα ήταν κερδοφόρα για μία ιδιωτική εταιρεία, αλλά από την στιγμή που γίνεται μειώνει σημαντικά το κόστος ανάπτυξης άλλων υπηρεσιών διαμορφώνοντας ένα πιο ελκυστικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν και έχουν συμφέρον να δραστηριοποιηθούν άλλες εταιρείες.

Όπως για παράδειγμα, η DigitalBridge Communications Corp. που σκοπεύει να αναπτύξει ένα γρήγορο ασύρματο δίκτυο στην περιοχή του Appomattox για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 1,600 επιχειρήσεων και νοικοκυριών -δραστηριότητα που απλά θα ήταν ασύμφορη αν δεν υπήρχε το backbone της MBC.

Πολλές φορές αναφερόμαστε στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών (για την ακρίβεια του Internet, γιατί στην κινητή δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά ως τώρα) στις ΗΠΑ σαν να πρόκειται για αποκλειστικό επίτευγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ελεύθερης αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος (είτε με την μορφή επένδυσης σε ερευνητικά προγράμματα, π.χ. DARPA-ARPANET, είτε ακόμη και με το να σπάει μονοπώλια όπου αυτά διαμορφώνονταν, βλ. AT&T 1982) έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Νομίζω ότι αξίζει να παρακολουθήσουμε αντίστοιχες προσπάθειες σε όλο τον κόσμο και να δούμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε και στην Ελλάδα.

Ξέρω ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι σαν πρόσκληση σε flame war :-) Προσωπικά, δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη πέρα από το ότι οποιαδήποτε ακραία ή μονοδιάστατη επιλογή μάλλον δεν οδηγεί σε λύση, όπως και το ότι οποιαδήποτε λύση εξαρτάται από την στιγμή που την επιλέγεις (π.χ. άλλο 1970, άλλο 2010).