archive about

περιμένω το νέο del.icio.us

Διαβάζω για το νέο del.icio.us και περιμένω ανυπόμονα το πότε θα γίνει διαθέσιμο στο κοινό.

Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι το del.icio.us είναι κατά την γνώμη μου από τις πιο ενδιαφέρουσες και σωστά στημένες υπηρεσίες -θεωρώ ότι είναι μαζί με το Flickr ένα διαμάντι που δεν έχει αξιοποιήσει το Yahoo! όσο θα μπορούσε.

Η έννοια του "social search" (= search + social networking) ίσως να είναι το επόμενο μεγάλο trend στον χώρο της αναζήτησης. Από μία άποψη, το Mahalo, το πρόσφατο project του Jason Calacanis που συνδυάζει search και wiki εκφράζει και αυτό -με διαφορετικό τρόπο- αυτή την τάση.

Το social networking είναι χρήσιμο, αλλά σπάνια δίνει κάποιο added value πέρα από την επικοινωνία. Ο συνδυασμός του με την αναζήτηση ("π.χ. ψάξε μέσα στα bookmarks του network μου" ή "δείξε μου μαζί με τα αποτελέσματα της αναζήτησης ποιοι από το network μου έχουν κάνει bookmark κάποια αποτελέσματα και τί έχουν σημειώσει για αυτά") δίνει ένα άμεσο added value.

Ταυτόχρονα, η υπεραξία αυτή θα είναι και ένα καλό κριτήριο για το ποιούς προσθέτει κάποιος στο network του. Φαντάζομαι ότι μετά από την πρώτη επαφή με το facebook ή το linkedin έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με το δίλλημα "ποιούς προσθέτω" (και ποιούς όχι); Στην περίπτωση του social search το κριτήριο είναι σαφές: όσους δίνουν επιπλέον αξία στα αποτελέσματα των αναζητήσεων μου.

Περιμένω με ανυπομονησία τις εξελίξεις.

Sidenote για όσους ασχολούνται με aggregators (Νίκο;): στην παραπάνω λογική η δυνατότητα να κάνω αναζήτηση μέσα στα posts των feeds που παρακολουθώ (ή σε ένα επόμενο βήμα, που παρακολουθούν οι "φίλοι" μου), νομίζω ότι θα είχε μεγάλη αξία. Μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα το google reader απέκτησε search button ;-)