archive about

πληρωμή διαφημίσεων σε blogs

Ο Στέφανος θίγει ένα σημαντικό θέμα, αυτό του τρόπου πληρωμής από τις διαφημιστικές. Έχει δίκιο σε αυτό που λέει και ισχύουν όσα αναφέρει 100%: οι περισσότερες διαφημιστικές (αν όχι όλες), πληρώνουν τους προμηθευτές τους μετά από μήνες. Μερικές φορές μάλιστα ο προμηθευτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με περιπτώσεις που οι "2 μήνες" γίνονται 4 ή 5 γιατί "είναι δύο μήνες αν έχεις στείλει το τιμολόγιο ως τις 20 του μηνός", "μεσολάβησε και το καλοκαίρι που ήταν κλειστό το λογιστήριο", "3 μήνες, ναι, το Νοέμβριο, αλλά μετά τις 25", κ.λ. κ.λ.

Δεν φταίνε απαραίτητα οι διαφημιστικές και τα media shops. Το cash flow της συγκεκριμένης βιομηχανίας έχει καταλήξει να λειτουργεί έτσι, συχνά και αυτές αργούν πολύ να πάρουν τα λεφτά από τους πελάτες τους και πάει λέγοντας.

Τα social media όμως έχουν μία μεγάλη ευκαιρία. Αυτό που κάνει ο Στέφανος: να βάλουν τους δικούς τους όρους. Είναι ευκαιρία γιατί είναι μία νέα αγορά που τώρα διαμορφώνεται. Είναι επίσης μικρή, για τα 500Euro που θα δώσει ένα media shop σε blogs από μία καμπάνια που κοστίζει συνολικά 10.000, μπορεί πολύ πιο εύκολα να κάνει μία μικρή παραχώρηση. Και τέλος, πολύ συχνά ο blogger έχει το περιθώριο να είναι πιο σκληρός από την εφημερίδα ή το περιοδικό, αφού (σχεδόν κανένας) δεν ζεί (ακόμη) από το blog του -το "χαρτζιλίκι" που θα βγάλει είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δεν θα χαθεί και αν δεν πάρει μία διαφήμιση.

Ευκαιρία λοιπόν. Βάλτε τους όρους σας. Πείτε ότι "θέλω να πληρωθώ σε 1 μήνα, δεν το συζητάω". Αναγκάστε τους να λένε στους πελάτες τους ότι "δεν γίνεται αλλιώς, αυτοί είναι τρελοί". Τώρα που είναι λίγο χόμπι, ίσως λίγο όνειρο για κάποιους, θα χάσετε λίγα λεφτά. Αλλά αύριο μεθαύριο, αν όλα πάνε καλά, θα χαίρεστε που δεν θα χρειάζεται να αποδώσετε ΦΠΑ πρίν τον εισπράξετε, που θα μπορείτε να πληρώσετε και εσείς ένα προμηθευτή σας έγκαιρα και να μην ντρέπεστε λέγοντας ανά 15 μέρες "δεν με έχουν πληρώσει ακόμη, κάνε λίγο υπομονή".