archive about

gestures και social networks

(με αφορμή ένα comment μου στο aboutconcept.net)

Ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που έκανε το facebook είναι ότι εκτός από τους διάφορους τρόπους επικοινωνίας (βλ. το να γράψω κάτι στο "wall" του άλλου ή να του στείλω ένα μήνυμα), προσπαθεί να "απεικονίσει" και άλλους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε στον φυσικό κόσμο, αυτό που πολλοί ονομάζουν "χειρονομίες" (gestures).

Το γραπτό μήνυμα (τουλάχιστον σε αυτή την φάση του web) ισοδυναμεί με τον προφορικό ή γραπτό λόγο στον φυσικό κόσμο. Συχνά όμως στον φυσικό κόσμο επικοινωνούμε με χειρονομίες (δεν εννοώ μόνο αυτές που κάνουμε ως οδηγοί στους άλλους οδηγούς). Δίνουμε δώρα, κερνάμε ποτά, χτυπάμε απαλά κάποιον στην πλάτη, φιλάμε, αγκαλιάζουμε. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να πούμε "χαίρομαι πολύ που σε βλέπω μετά από 10 χρόνια" σε ένα παλιό φίλο, αλλά εκτός από αυτό χαμογελάμε ή αγκαλιάζουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μας. Θα μπορούσαμε να πούμε στην κοπέλα που βρίσκεται με μία άλλη παρέα στο μπάρ ότι "ίσως να με ενδιέφερε να σε γνωρίσω", αλλά προτιμάμε να κεράσουμε ένα ποτό. Θα μπορούσαμε να φωνάξουμε σε αυτόν που βρίσκεται μπροστά μας στην ουρά, "ρε Νίκο, πόσο καιρό έχω να σε δώ", αλλά προτιμάμε να του χτυπήσουμε πρώτα τον ώμο με το δάχτυλο για να γυρίσει.

Αυτές τις "χειρονομίες" προσπαθεί να απεικονίσει το facebook με διάφορα applets που ίσως να δείχνουν χαζά, παρατηρώ όμως ότι τα χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι. Κάνεις "poke", στέλνεις ένα ποτό κ.λ. κ.λ.

Όπως και στον πραγματικό κόσμο, οι χειρονομίες αυτές έχουν διαφορετικό νόημα, ανάλογα με τα συμφραζόμενα (context). Άλλο το νόημα του poke σε κάποιον που δεν σου έχει απαντήσει σε ένα email και άλλο σε κάποιον που δεν ξέρει ότι είσαι και εσύ στο facebook, αλλά λογικά θα ήθελε να σε προσθέσει στους φίλους του. Άλλο να στείλεις ένα ποτό σε ένα παλιό φίλο και άλλο σε κάποιον που γνώρισες επαγγελματικά αλλά συμπάθησες ιδιαίτερα.

Όλα αυτά τα "χαζά" κάνουν την επικοινωνία μέσα από το facebook πιο πλούσια. Σιγά σιγά αρχίζουν και διαμορφώνονται και κανόνες ή κώδικες με τους οποίους ερμηνεύουμε αυτές τις συμπεριφορές. Για παράδειγμα, για εμένα το "vampire bite" ισοδυναμεί με "μόλις ανακάλυψα το facebook" :-)

Εσείς αισθάνεστε ότι αυτές οι λειτουργίες είναι το αντίστοιχο παρόμοιων gestures που κάνουμε και στον φυσικό κόσμο;