archive about

διαβάζοντας τα στατιστικά του blog μου

Το θέμα των στατιστικών και της επισκεψημότητας και της δημοφιλίας και τέλος πάντων όλων αυτών των δεικτών που προσπαθούν με ένα αριθμό να περιγράψουν κάτι, είναι super-sos για flamewars και αντιπαραθέσεις επί αντιπαραθέσεων. (και βέβαια, όταν κάποιος που δεν έχει καμία σχέση από αυτά βλέπει 200.000 pageviews τον χρόνο και λέει "επισκέφθηκαν 200.000 άτομα το blog μου", βάζεις τα γέλια ή τα κλάματα, ανάλογα με την περίπτωση.)

Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά, ότι τα νούμερα έχουν αξία ανάλογα με το τί θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να εμφανίζεις διαφημίσεις, έχει μεγάλη αξία ο αριθμός των "pageviews" -καθορίζει πόσες διαφημίσεις μπορείς να εμφανίσεις.

Θα σας περιγράψω πώς "διαβάζω" τα δικά μου στατιστικά: Αν υπάρχει ένα νούμερο που με ενδιαφέρει, είναι ο αριθμός των "τακτικών" αναγνωστών. Πόσοι είναι αυτοί που θα περάσουν από δω, αρκετές φορές τον μήνα. Θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός έχει μία αξία αφού δείχνει πόσοι με "διαβάζουν" συστηματικά.

Δείτε για παράδειγμα το overview του Google Analytics για τον τελευταίο μήνα.

Λοιπόν, αυτά τα νούμερα εμένα δεν μου λένε και πολλά. Τα μόνα αξιόλογα συμπεράσματα που μπορώ να βγάλω είναι: - μόνο 4,5% των επισκέψεων είναι από dial-up (έχει μία αξία από μόνο του) - οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται με firefox (και αυτό έχει μία αξία, για μία άλλη συζήτηση) - οι επισκέψεις στο blog ακολουθούν μία σχετικά ομοιόμορφη κατανομή μέσα στον μήνα, δεν έχουμε δηλαδή κάτι ξεχωριστό που να αλλάζει την γενική εικόνα. (σε αντίθεση π.χ. με τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έκλεισε το monitor που όλοι οι δείκτες για μερικές μέρες είχαν αλλάξει τάξη μεγέθους, αλλά μόνο για μερικές μέρες)

Για αυτό που με ενδιαφέρει εμένα, πολύ πιο χρήσιμα στοιχεία έχει η παρακάτω σελίδα:

Αυτό που βλέπω εδώ είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών που ήρθαν μόνο μία φορά στο blog μου (περίπου 5,500). Αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν "το κοινό του blog". Λογικά απλά ακολούθησαν κάποιο link ή έκαναν μία αναζήτηση για κάτι και ανάμεσα στα αποτελέσματα ήταν και μία σελίδα από το blog μου, ήρθαν, δεν βρήκαν κάτι που να τους ενδιαφέρει ή βρήκαν αυτό που ήθελαν, αλλά τίποτα που να τους συγκλονίσει και δεν ξαναήρθαν. Περαστικοί.

Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που ήρθαν 2 ή 3 φορές κ.λ. Ίσως απλά να τους έβγαλε αυτόματα το history του browser τους το link για το site που επισκέφθηκαν χθές ή κάτι τέτοιο. Ή απλά μπορεί να διαβάζουν άλλα blogs που με έχουν link και μία φορά στο τόσο, ο δρόμος τους τους φέρνει και από εδώ.

Νομίζω ότι αξία έχουν (για αυτό που θέλω να δω εγώ) οι επισκέπτες που επισκεύθυκαν το blog μου από 26 φορές και πάνω, μέσα στον τελευταίο μήνα. Αυτό δεν δείχνει απαραίτητα ότι έρχονται κάθε μέρα, ίσως μία μέρα να ήρθαν 2-3 φορές και μετά να πέρασνα 3-4 μέρες για να ξαναέρθουν. Αλλά έχουν μία τακτική επαφή με το blog. Αυτοί οι επισκέπτες είναι περίπου 2.000. Νομίζω ότι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν "θαμώνες".

Αξία έχει και ο αριθμός των επισκεπτών (υποσύνολο του προηγούμενου) που επισκέπτονται το blog πάνω από 200 φορές τον μήνα, που είναι περίπου 500. Λέω ότι έχει αξία, καταρχήν διότι, ΟΚ, αυτοί είναι ΣΙΓΟΥΡΑ τακτικοί αναγνώστες, με όποιο μέτρο και να το δει κανείς.

Αλλά και για ένα άλλο λόγο: το νούμερο αυτό είναι πολύ κοντά στους 400-500 subscribers του rss feed μου. Και γενικά είναι ένα νούμερο που το συναντάω συχνά στα στατιστικά μου. Δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, αλλά αισθάνομαι ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Αν αυτό ισχύει (θα βοηθούσε αν μπορούσαμε να έχουμε στοιχεία και από άλλα blogs) τότε ο μύθος ότι το full rss feed κάνει τους αναγνώστες να μην επισκέπτονται το blog, δεν ισχύει απαραίτητα, αλλά αντίθετα, οι πιο τακτικοί επισκέπτες ενός blog είναι αυτοί που έχουν κάνει subscribe στο feed!


Σημ: Για να γλυτώσουμε τις διάφορες εξυπνάδες: το vrypan|net|weblog ΔΕΝ είναι ούτε το πιο δημοφιλές, ούτε το πιο γνωστό, ούτε το πιο οτιδήποτε. Η εικόνα που έχω είναι ότι βρίσκεται -ανάλογα με τον "δείκτη" που επιλέγει ο καθένας- κάπου στην μέση και προς τα πάνω σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά blogs. Υπάρχουν αρκετά άλλα, ελληνικά, με πολύ περισσότερα visits, pageviews, incoming links κ.λ.