archive about

πώς θα υπερασπιστούμε τα ηλεκτρονικά δικαιώματά μας;

Ακούω απίστευτα πράγματα τον τελευταίο καιρό -όχι μόνο, αλλά τελευταία έχουν πυκνώσει. Υποθέσεις που σχετίζονται με άτομα που βρίσκονται μπλεγμένα με δικαστήρια επειδή κάποιος "στράβωσε" με το site τους, το blog τους ή κάποια πλευρά της on-line παρουσίας τους και τους έκανε μήνυση, εξώδικο ή κάτι τέτοιο. Θυμίζω ότι πλησιάζει και η εκδίκαση της υπόθεσης blogme.gr.

Είμαι από αυτούς που λένε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειαζόμαστε νέους νόμους, αυτοί που υπάρχουν μπορούν να ερμηνευθούν (νομίζω) και για τα on-line πράγματα. Αλλά υπάρχουν δύο θέματα, όταν σε μία παρόμοια υπόθεση μπλεχθεί ο νόμος και οι δικηγόροι:

  1. το προφανές: συχνά οι αρχές, αλλά νομίζω και οι δικηγόροι, όπως και τα δικαστήρια έχουν μεσάνυχτα σε ό,τι αφορά το internet δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτόν (κατήγορος ή κατηγορούμενος) που επικαλείται μία παρομοίωση με "τα γνωστά": ένα blog είναι σαν μία εφημερίδα, μία σελίδα στο internet είναι σαν ένα έντυπο κ.λ.

  2. αλλά το σημαντικότερο είναι νομίζω η "ασυμμετρία" που υπάρχει στην δύναμη του κατήγορου (είναι σωστός ο όρος;) και του κατηγορούμενου. Τα social media και το user generated content έδωσε στον καθένα μας την δυνατότητα να κάνουμε "κάτι". Να εκδόσουμε τις σκέψεις μας, τις πληροφορίες μας κ.λ. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε εταιρείες, ούτε έχουμε τους πόρους να μπλεκόμαστε σε δικαστικές διαμάχες, ανεξάρτητα με το αν θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο. Για τον "απλό πολίτη" (γιατί αυτός είναι ο τυπικός blogger π.χ.) ακόμη και η απειλή του δικαστηρίου ή του εξώδικου μπορεί να ισοδυναμεί με καταστροφή, ακόμη και αν τελικά σηκώσει το γάντι και κερδίσει.

Σκεφτόμουν λοιπόν, μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κάτι σαν το Electronic Frontier Foundation και στην Ελλάδα; Μπορούμε να το προσεγγίσουμε για να δούμε αν θα μας στήριζε και σε ελληνικές υποθέσεις; Μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα στήριζε νομικά έστω κάποιες επιλεγμένες και σημαντικές υποθέσεις;

Σκέφτομαι ότι ένας τέτοιος οργανισμός, αν λειτουργούσε σωστά, θα είχε να προσφέρει δύο πράγματα. Πρώτον, την δυνατότητα να δημιουργήσει κάποια δεδικασμένα, τώρα που αντίστοιχες υποθέσεις εκδικάζονται για πρώτη φορά. Δεύτερον, να μεγαλώσει το πιθανό κόστος για όποιον έτσι, χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα, αποφασίζει να με τρέξει στα δικαστήρια, με την λογική "δεν κοστίζει τίποτα και θα τον τρομάξω". Να ξέρει ότι υπάρχει η περίπτωση το, ας το πούμε "ελληνικό EFF", να αναλάβει την υπόθεση και να μπλεχτεί αυτός σε μία δικαστική διαμάχη που θα του κοστίσει.

Υπάρχουν άνθρωποι ή οργανισμοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση; Θα ήσασταν διατεθημένοι να χρηματοδοτήσετε μία τέτοια κίνηση;

Είμαι άσχετος με τον χώρο, αν μπορεί κάποιος με περισσότερες νομικές γνώσεις να πάρει τις παραπάνω σκέψεις και να τις μεταφράσει σε κάτι που να έχει μεγαλύτερο νόημα και ουσία, ας το κάνει και ας βάλει το σχετικό link στα comments.