archive about

τί σημαίνει να "ακούς τους χρήστες" [*]

Πριν από μερικές μέρες είχα μία επικοινωνία με το Creative Commons.org. Παρατήρησα ότι το Flickr αν και επιτρέπει να επιλέξεις μία άδεια CC για τις φωτογραφίες σου, δεν έχει κάποια επιλογή για την δικαιοδοσία (jurisdiction). Μέχρι πρόσφατα, αυτό μου ήταν αδιάφορο, αλλά αφού πλέον περιλαμβάνεται και η Ελλάδα στις δυνατές επιλογές, θα προτιμούσα να μπορώ να την επιλέξω.

Έστειλα λοιπόν ένα email στο creativecommons.org ρωτώντας την άποψή τους. Μου απάντησε κάποιος λέγοντάς μου ότι "ιδανικά ναι, θα έπρεπε, αλλά διάφορες υπηρεσίες προσπαθώντας να κάνουν απλό το UI δεν βάζουν αυτή την επιλογή". Το απάντησα ότι "ναι, αλλά εγώ μένω στην Ελλάδα, και το να προσπαθήσω να υπερασπιστώ την άδεια χρήσης μίας φωτογραφίας μου στην Αμερική, είναι πρακτικά αδύνατο". Μου απάντησε αμέσως ότι "χωρίς να είμαι νομικός, δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει, αλλά θα το κοιτάξω".

Θεώρησα ότι η επικοινωνία μας τελείωσε κάπου εκεί.

Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα όμως, έλαβα ένα ακόμη email που με ενημέρωνε ότι πρόσθεσαν την υποστήριξη δικαιοδοσίας στις "ενδεικνυόμενες πρακτικές".

By the way, we do have a guideline for implementing CC licenses to which I just added supporting jurisdiction selection as a best practice, see http://wiki.creativecommons.org/Web_Integration#Jurisdiction_licenses Thanks for indirectly suggesting this! Mike

Για εμένα αυτό είναι ο ορισμός του "ακούω τους χρήστες". Το σχόλιό μου, όχι μόνο δεν "χάθηκε" κάπου, αλλά οδήγησε σε απτό αποτέλεσμα -και φρόντισαν να μου το επικοινωνήσουν γνωστοποιήσουν. Είναι δυνατόν την επόμενη φορά που θα δω κάποιο άλλο πρόβλημα να μην τους ενημερώσω;

-- [*] όπου χρήστες, αντικαταστήστε με πελάτες, πολίτες κ.λ.